28 entry daha
  • fikret kızılok'un '88 yılında yaptığı "yana yana" albümünün, "gönül" gibi, "bu kalp seni unutur mu" gibi çok popüler olup herkes tarafından söylenen şarkılarının yanında, kendi karakteri dolayısıyla tüm albümlerinde bulundurduğu "toplumsal eleştiri" içerikli şarkısıdır.

    (bkz: müziğin bir şeyleri değiştireceğine inanmak)

    şarkının adından başlayarak insanlara inceden giydirmektedir sayın kızılok. izzet öz'ün girizgahındaki "kolluk kuvvetleri" ifadesinden tutun da şarkının sondan ikinci mısrasındaki "ölen ölür kalan sağlar sağ mıdır?" ifadesine kadar karamizahın dibine vurmuştur.
    her ailenin kendi içinde yaşadığı "sağ kalmazsak bize ne olacak" korkusu ile seksen sonrasında büyüme çağında olan her çocuğa dayatılan "aman yavrum siyasetten uzak dur!" tırıvırısını "dipreyşıın, imiteyşııın, infleyşıın, dipolitizeyşıın" diyerek 4 sözcükle özetlemiş, "sağ olmayanların" duyguların tercüman olmuştur.

    turgut özalın yine 80 sonrasına denk gelen "dünyayı doğru okumak"* ibaresiyle insanlarda hortlatılmış marka tutkusu ile "daha fazlasını iste" ve ek olarak erkek egemen toplumun* erkeğe tanıdığı iğrenç istismar şansı * bu şarkıda gayet açıkça topa tutulmuştur. hatta kendilerine hayvan yakıştırması bile yapılmıştır. "rakınrola mapushane var mıdır" derken, o güne kadar çok az kişinin söylediği sanatın ve sanatçının söylemleri dolayısıyla toplumsal sansüre uğramasına, bu nedenle özgür düşüncenin ve eleştirinin bir nevi yasaklanmasına verip veriştirilmiştir.

    ayrıca fikret kızılok bu şarkıda, albümün bu şarkı hariç diğerilerinin tamamında yaptığı sakin vokalin yanında, sağlam rock vokal yaptığını da, zükemmel sololarla şarkıları süslemeyi bildiğini yani müziğe hakimiyetini de göstermiştir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap