17 entry daha
  • türk edebiyatina damgasini vurmus, büyük edib.
    aslinda yanlis kullanmis oluruz damgasini vurmak fiilini, zira epey bir dolayli mana da ihtiva olunmaktadir. misal vermek gerekirse, rüya ve hayat isimli hikayesi bizim büyük edibimiz olan tanpinar in o büyük eserinin mülhem eseri olacaktir. abdullah efendi'nin rüyasi bu eserin büyük nisbette taklidi konumundadir. bunla da yetinmeyerek ekleyebiliriz ki, esik siirinde de nice hadiseler cereyan etmistir. bu rüya ve hayat romaninda olan bazi cümleler, abdullah efendi'nin rüyasi kitabina nasil sirayet etmis ufak bir görebiliriz rahatlikla.
    rüya ve hayat:
    "karsimda bir duvar saati ve saatin üstünde insan gibi konusmaya baslayan bir kus vardi"
    abdullah efendi'nin rüyasi:
    "tünedikleri köseden geceyi ugursuzlukla dolduran insan bakisli kuslar vardi..."
    bir baska misal de söyle verilebilir.
    rüya ve hayat'in ilk cümlesi : "rüya ikinci hayattir"
    abdullah efendi'nin rüyasi yazisinin prelüdü kavlinden olan siir ve rüya yazisinin baslangic cümlesi de: "öteden beri rüyanin ikinci bir hayat oldugu söylenir"
    gibi özellikler dikkat cekmektedir. bunun yanisira baska hadiseler de cereyan ve vukuu halindedir tabii ki.

    sadece tanpinar degildir nerval'in mukallidi yahut mülhemi. yahya kemal de ahmet muhip dranas da pek âlâ etkilenmislerdir. misal; üstadin fantasie siirinde gecen
    "bir kadin gecmis zaman esvaplari icinde" cümlesini aynen ahmet muhip dranas olvido siirine almis. bu fantesie siirinden ve tekniginden yahya kemal de bir cok sekilde faydalanmasini bilmistir. eski sehrin rüzgarlariyla ile kendi gök kubbemiz gibi. tematik olarak da yahya kemal faydalanmis üstaddan, misal o taraf siirinde, yine rüya ve hayat tan bir cok tema kullanilmis. nasil mi, misal söyle;
    rüya ve hayat:
    "görünce sasirdim, hepsinin de giysileri beyazdi(...) ardindan gittigim kadin gür bir isik hüzmesi altinda büyümeye basladi. iste daha simdiden eriyordu güzelim bicimleri karisik bugularda, soluyordu o güzelim yüzleri."
    o taraf:
    "....
    hakimdi yerden ufka kadar uhrevî vakar;
    bir cesme vardi her tarafindan ziya akar;
    gectikce bembeyaz gezinenler ücer beser;
    bildim ki ahiret denilen yerdedir beser.
    baktim hüznün her birinin benzi sapsari
    sezdim ki gövdesizdi, hayaliydi boylari"
    gibi gibi gibi, yani asil perde arkasinda kimler var kimseler bilmiyor, ben de buna üzülüyorum. kaynaklar cok az ilgi cekerlerken digerleri o kadar da büyük adamlar bilinirler. eyvallah, hepsi büyükler, fakat ilham kaynaklari da unutulmamalidir..
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap