5 entry daha
  • solidus ve likidus eğrileri kardeştir. bu eğrileri çıkarmak bir miktar zordur zira çok sayıda deney yapmak gerekir.

    bu eğriler alaşımlar için kullanılır. elimizde a ve b elementleri olsun. bize de bu elementlerin karışımı sonucunda ortaya çıkacak alaşımın özellikleri lazımdır.
    öncelikle bu iki alaşım ayrı ayrı ergitilir. soğumaya bırakılan elementler belirli aralıklarla kontrol edilir. elementler saf olduğu için, soğuma sırasında sıvı halden katı hale geçme süreci sabit sıcaklıkta olacaktır. böylelikle lise kimyasından da aşina olduğumuz eğriler çıkar ortaya.

    daha sonra bu elementler belirli oranlarda karıştırılarak farklı yüzdeli alaşımlar elde edilir. örneğin %95 a elementi %5 b elementi içeren alaşımdan başlanıp, %5 a elementi, %95 b elementi içeren elemente kadar yüzdeler değiştirilir. elde edilen alaşımlar yukarıdaki işleme tabi tutulur. ancak bu işlem sonucunda çıkan grafik sabit bir sıcaklıkta olmayacaktır. alaşımların sıvıdan katı hale geçmeye başladığı sıcaklıktan, tam katı hale geçmiş sıcaklığa kadar, sıcaklık düşüş gösterecektir.

    saf a elementinin katılaşma sıcaklığından başlanmak üzere, her alaşımın katılaşmaya başladığı sıcaklık noktaları birleştirilerek elde edilen eğri saf b elementinin katılaşma sıcaklığında sona erer. bu eğri likidus eğrisidir.

    başlangıç ve bitiş noktaları aynı olmak üzere, alaşımların tam katı halde bulunduğu ilk sıcaklıktan geçen diğer eğri ise solidus eğrisidir. bu iki eğri kapalı bir alan yaratır. bu kapalı alanda tüm alaşımlar katı-sıvı fazdadır.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap