40 entry daha
  • yeni dünya'da artık tanrı yok; tanrı insanlığa sırt çevirmiş. doğaya sırt çevirmiş. ağaçlar ölüyor. her şey ölüyor. o saf oğlan çocuğu ise ateşi, yani eski dünyanın sahip olduğu tüm güzellikleri ama en çok da umudu hayranlık uyandırıcı bir sakinlikte taşıyor içinde.

    baba, kurtuluşa doğru yaptıkları çetin yürüyüşte tanrı yerine koyduğu oğlunun başına bir şey gelmemesi için elinden geleni yapıyor. baba ateşin sadık bir hizmetkarı. baba oğluna tapıyor. baba umuda tapıyor. bu yüzden intihar edemiyor. karısının oğlunu da ölüme götürmesine izin vermiyor. farklı ve belki de daha doğru bir açıdan bakarsak, bu filmde baba oğlunun peşinden gidiyor; oğul babanın değil.

    --- spoiler ---

    filmdeki iki karakterin baş parmakları yok. önce zenci hırsızın, ardından da, en son sahnede ortaya çıkan veteranın* her iki baş parmağının da kesik olduğunu görüyoruz.

    bu durum yamyamlıkla ilişkilendirilebilse de bir insanın ne kadar aç olursa olsun kendi baş parmağını kesip yemesi pek mümkün değil. zira o parmakta bir insanın açlığını bastıracak kadar et yok. üstelik yeni dünyada, kan kaybı ve enfeksiyon kişiyi kolaylıkla ölüme kavuşturabilir. akla daha yatkın seçenek hırsızlık. dünyanın en eski mesleklerinden birinin eski kültürlerde ve dinlerde ortak bir cezası var; hırsızlıkta kullanılan elin tamamen yada kısmen* kesilmesi.

    gelelim baş parmağın sembolik anlamına: bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özellik olan zekamız sayesinde etkin bir şekilde alet kullanmayı becerebilmemiz, baş parmağımızın evrilmesi ile mümkün olmuştur. bu hayati öneme sahip organın insanlığın kültürel ve teknolojik olarak gelişebilmesindeki rolü çok büyüktür. tam da bu nedenle insan baş parmağının medeniyeti temsil ettiğini söylemek doğru olacaktır.

    dolayısıyla bu filmdeki kesik baş parmaklar, medeniyetin çöküşünün simgesel bir dışa vurumundan başka bir şey değildir.

    ayrıca bir not: el falı'ında baş parmağın ilk boğumu zekayı, ikinci boğumu da azmi simgeler; insanlık azim ve zekayı bir araya getirerek gelişmiş ve medeniyeti kurmuştur.

    --- spoiler ---

    son yıllarda izlediğim en sade ama en çarpıcı filmlerden biri. karakterlerin azlığı, filmin her sahnesinde oyunculuğun çok üst düzeyde seyretmesini sağlamış. emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
240 entry daha
hesabın var mı? giriş yap