• kuşkonmaz, mısır, şeker kamışı, ananas, gül ve yeni dikilen orman arazilerinde geniş yapraklı ve çimenli otlarla mücadele için kullanılmakta olan bir herbisittir. aynı zamanda nadasa bırakılan arazilerde de kullanılmaktadır. 1990 yılında amerika’da 64 milyon dönümden daha fazla arazide yabani otlarla mücadele için atrazin kullanılmıştır (miller 1996, lund 1996, worthing 1987).
    atrazin’in sudaki yarılanma ömrü 100 günden fazladır. fotoliz ve mikroorganizmalar ile bozunmaya uğrar. yarılanma ömrü suyun ph ve sıcaklığına bağlıdır. laboratuvar çalışmaları bozunma hızının suyun derinliği arttıkça azaldığını göstermiştir ki bu da yer altı sularında atrazin’in oldukça kararlı olduğunu gösterir (miller 1996, lund 1996).
    birçok ülkede arazilerde uygulanmasından sonra yer altı suyunda 0,01-6 ìg/l seviyesinde atrazin bulunmuştur. bazı ülkelerde içme suyunda yapılan araştırmalarda 0,01-5 ìg/l seviyesinde atrazin’e rastlanmıştır (lund 1996).
    atrazin insanlara ve diğer hayvanlara karşı toksiktir. ağız ve deri yoluyla ve solunumla vücuda absorbe edilebilmektedir. kobaylar için oral ld50 değeri 1869-3080 mg/kg vücut ağırlığı, solunum lc50 (1 saat) değeri > 0,71 mg/l havadır. zehirlenme belirtileri karın ağrısı, kusma, gözde ve deride kaşınmadır (miller 1996, lund 1996, worthing 1987)

    her yıl bu tarım ilacı mısırları korumak için mahsül tarlasına püskürtülüyor. tarlada çalışanlar bu tarım ilacını soluyorlar ve vücutları bunu emiyor. ayrıca, atrazin yer altı suları ile içme sularında bile bulunuyor. hastalık önleme ve kontrol merkezi, insanlarda algılanabilir seviyede bu kimyasalı ölçememesine rağmen, hayvanlarda yüksek miktarda atrazin ergenlik çağını geciktiriyor, doğurganlığı etkiliyor ve prolaktin ile testosteron seviyesini azaltıyor. epa, geçtiğimiz günlerde bu kimyasalın insanlarda kanserojen olup olmadığını yeniden araştırdığını açıkladı.

    http://www.kimyaturk.net/…x.php?topic=5369.msg18310
    http://www.yuregininsesi.com/tag/mtbe
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap