11 entry daha
  • ailemin üç kuşak boyunca hizmet verdiği kurum. dedemin babası burada şoför olarak çalışmış. dedem kuruluş aşamasında pek çok fabrikanın montajında çalışmış bir ustabaşıydı. annem de 30 yıl boyunca burada memurluk yaptı. ben de koloni (şirket lojmanlarının çalışanlar dilindeki adı) anılarıyla büyüdüm. şirket cumhuriyet insanı olmakla çok sıkı ilişkili bir kurum. çalışanlarının işçi-memur farketmeden ayrıcalıklı olduğu insanlar kümesidir aslında. onların yarattığı kurum kültürünü (çalışanlar değil sadece onların aileleri de bu köklü kültürün parçasıdıdrlar) başka türlü açıklamak olanaksızdır.

    şimdiki hali ise içler acısıdır şirketin. uzun zamandan beri yapılmakta olan özelleştirmeler nedeniyle buraya gelen memurlar (et balık kurumu... vs) önce buranın kurum kültürünü bozdular. bir taraftan da şirket içinde özelleştirmeler devam ediyordu o sırada. aslında şirketin yükünü hafifletmedi için yapılan özelleştirmeler iş yükünü azalttı ama personel sayısı arttı, şirket hantallaştı. aynı işi yapacak pek çok insan ortaya çıktı. sonuçta ortaya daha da hantal bir şirket çıktı.

    özelleştirme için bir neden daha işte, başka birşey değil...

    ama buranın çalışanları tekel işçileri gibi şirket elden gitmesin diye eylem yapmazlar; çünkü kazançları daha fazladır özelleştirme durumunda. son 10 yıldır, özelleştirme olduğu sırada şirket çalışanlarından emekli olacaklara %30-40 daha fazla emekli ikramiyesi verileceği söylentileri dolaşmakta. emekliliği yaklaşmış pek çok çalışanı ise işte bu özelleştirmeyi dört gözle beklemekte. amaç buradan başka kurumlara devredilecek çalışan sayısını minimumda tutmak. ama kazın ayağı öyle değil. şirketin elinde zaten çok az fabrika kaldı, bir de genel müdürlük var. buralar da özelleştirildiği anda işletme olarak kullanılmayacakları ortada. ankara şeker'in fabrika arazisi ankara'nın en değerlei arazilerinden. daha ne diyeyim.

    ailemin hayatı burada geçti. bizim için şirket ve fabrika, emek demek, aile (sadece kan bağı ile değil) demek. şimdiki durumu ise sadece üzüntü kaynağı. başka bir şey değil.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap