• süt dana pirzolanın tabakla buluşma hali. tabii ki sonra da mideyle.

    daha biraz önce tüketmiş olmanın verdiği mutlulukla tarifimize geçelim:

    - carrefour, migros, günaydın kasap da bulabileceğiniz dana pirzolamızın mutlaka ve mutlaka kemikli olmasına dikkat ediyoruz. adı üzerinde pirzola bu.
    - görüntüsü sizi korkutmasın, yaklaşık 600 gramı bulabilir.
    - eti aldık, her iki yüzünüde sırasıyla; tuz, karabiber, kekik, biberiye ve çok hafif zeytin yağına buladık. sonra ete parmak uçlarıyla masaj yaparak mevcut baharatlarımızın entegre olmasını sağlıyoruz.(tuzu biraz fazlaca atıver, et çok kalın. sonra atarım deme, et kurur, mal mal konuşma)
    - maalesef eti bugün yemeyeceğiz. marine olması için buzdolabına kaldırdık. üzerini hava almaması için streçledik. 24 saat geçsin, tabii dayanabilirseniz.
    - gün battı, yeni gün doğdu. pişirme saatimizden 90 dakika önce eti buzdolabından çıkarıyoruz. neden? çünkü etin iyi pişmesi için oda sıcaklığında olması lazım.
    - fırını da aç, içine bir tepsi koy. 75 derecede beklesin.
    - bu arada beyaz soğanı halka halka doğrayın. tuzla ovun. yıkayın.
    - sonra çok çok az margarini(teremyağ) teflon tavada her tarafa temas edecek şekilde yayın. teflon büyük ve kaliteli olmalı, et yapışır yoksa.
    - iyice tavayı ısıttık, tava kendinden geçti. eti üzerine yerleştirdik. "cısssss" sesini duymalısınız. yoksa kaldırın. biraz daha ısınmasını bekleyin.
    - her iki yüzünüde harlı ateşte üçer dakika pişirin. böylece pirzolanız "az pişmiş olacak". eğer pişmiş olsun istiyorsanız dakikaları arttırın. ama abartıp kurutmayın güzelim eti, günah.
    - sonra eti aldık önceden ısıttığımız fırındaki tepsiye bırakıverdik.
    - tava elimizde ve hala sıcak. boş durmuyoruz, soğanlarımızı içine atıyoruz. başlıyoruz tahta kaşıkla karıştırmaya. bir çay kaşığıda toz şeker atıverin. soğanlar hafif kararacak ve yumuşayacak.... oldu demektir.
    - fırından eti çıkardık. fırında ne kadar durdu? soğanlar pişene kadar. bu arada suyunu saldı hafif. kan görürsen korkma. geniş bir tabağa alıyorsun. yanına da soğanları koyuyorsun. daha önceden de patetes haşlamıştın veya kızartmıştın ya. onları da ye.
    - afiyet olsun.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap