5 entry daha
  • aslında bir planın nasıl işlediğine çok güzel bir örnek. ama anlayana işte... başımızda da akp gibi bir hükümet olunca işler daha da kolay oluyor.

    birçoğumuz farkında değiliz ama çiftçilerin durumu içler acısı. çoğu icralık... insanlar topraklarını kaybediyor... peki nasıl bu hale geldik?

    kredi mredi diyorlar ama aslında bankaların yaptığı toprak almak... çiftçiye diyor ki "al sana kredi, çok güzel, temiz para... ama karşılığında senin şu arazileri ipotekleyelim. ama korkma bunlar formalite." devlette de "al al korkma diyor." çiftçi de alıyor krediyi. sonra ödeyemiyor. bu ödeyemeyişin arkasında parayı çarçur etmesi falan da olabilir ama aslında hükümet politikaları daha önemli bir rol oynuyor. hükümet politikasına geleceğim ama sonuçta çiftçilerin toprakları bankaların eline geçiyor... bu arada bankalar kimin? hep yabancı değil mi? burada bariz bir oyun var bence... sonuçta adamlar 50 bin lira kredi verip önümüzdeki 10 yıl içinde milyonluk araziler haline gelecek toprakların sahibi oluyor. ne güzel değil mi?

    işte öyle bir ülkedeyiz ki ziraat mühendislerimizin hepsi işsiz. bilim, teknik şu bu hikaye. devlet çiftçiyi destekliyor gibi görünüyor ama mazotun, ilacın, gübrenin içinde ooo verdiğinin yarısından fazlasını vergi diye topluyor. dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini, ilacını kullanan, traktör almaya kalktığında traktörün yarısından fazlasını vergiye yatıran, kazandığından daha çok vergi veren, bilimden, teknikten faydalanmayan, tek başına bir traktör ile hasat kaldırmaya uğraşan çiftçinin uluslararası devlerle rekabet etmesi mümkün mü? eee bir de ucuzsa dışarıdan alırız mantığı var. israil'in genetiği ile oynadığı bir kez mahsül veren tohumlar ile tarım yapma durumu var... çiftçiyi aç, cahil ve muhtaç bırakma durumu var. mesela bu sene... soğanın kilosu 4 liraya ulaştı. neden? çünkü kimse ekmedi. çünkü geçen sene para etmemişti... işte böyle plansız, programsız bir tarım politikamız var. bu durumun dünyanın başka bir yerinde yaşanması mümkün mü? yani daha ne deyim ki...

    bu durum böyle devam ederse önümüzdeki 10 yıl içinde ülkemizde tarım yapılabilen tüm araziler uluslararası büyük şirketlerin malı haline gelecek. işte o zaman, arazilerin etrafı tel örgü ile çevrildiğinde, çiftçiler işsiz kaldığında, bizim topraklarımızda üretilenler bize fahiş fiyatlarla satıldığında şimdi ne bok yediğimizi anlayacağız. ama çok geç olacak.

    ayrıca;
    (bkz: akp'nin tarım politikası/@niketese)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap