9 entry daha
  • (bkz: kanlı sınırlar)

    "...abd neden özgür belucistan istiyor?
    abd açısından bu bölgede kukla bir belucistan devletinin kurulması, çin'in gwadar limanı ile perçinlenen inci şeridi stratejisini tersine çevirmeye, dolayısıyla çin'in bölgedeki yükselişini engellemeye ve çin'in enerji gereksinimini sağladığı stratejik tanker geçiş noktalarını denetim altına almaya, pakistan belucistan'ı üzerinden iran'a sızmaya, iran ile pakistan arasına kukla bir beluci devleti sokarak iran-çin ve iran-hindistan arasında varolan boru hattı anlaşmalarını bertaraf etmeye ve abd'nin bölgedeki askeri varlığını güvence altına almaya yarayacak.

    zira sözkonusu boru hatları, belucistan bölgesinden geçecek. hedeflenen boru hatları, iran'ın yükselen çin ve hindistan ile bölgesel işbirliğini güçlendirmesi bakımından abd'nin geleneksel körfez stratejisine büyük bir meydan okuma anlamına geliyor. ancak esas tehdit, çin'in hint okyanusu'nda varlığını güçlendirmesi ve fars körfezi'nin girişinin güvenliğini ele geçiriyor oluşu.

    bu durum abd'nin körfez'deki varlığına cepheden bir meydan okuma anlamı taşıyor. tüm bu gelişmeler, abd ile çin arasında güçlenen çelişmelerin derinleşeceği ön cephenin belucistan olacağı düşüncesini güçlendiriyor..." (özgür belucistan - orta asya'nın kürdistan'ı)
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap