11 entry daha
  • türkçeye "çakmalık" olarak geçebilir sanırım bu terim. mutlak olarak ekonomik bir değer olmakla birlikle, ürünün katma değeri içinde kesinlikle ama kesinlikle önümüzdeki günlerde değerlendirilmesi gereken bir şeydir.. nasıl ki marx "emek fiyat teorisi'ni" bulmuştur, ricardo ayrı söyleyerek, nihayetinde keynes market fiyatını bularak açılım getirdilerse iktisata, birisi de bu yediğimin şeyini ekonomiye dahil etmeli..

    zira bugun apple parayı alenen "çakmalık" üzerinden kazanmaktadir. teknoloji teorisinde "bir noktadan sonra karlar düşer, işte karları tekrar arttırmak istiyorsanız, o zaman yeni teknolojik ürün çıkartacaksınız" dediği noktada adamlar karları arttırmak için yeni ama teknolojik olarak eski ürünler çıkartabiliyorlar.. bunu da tamamen "çakmalık" konseptinde yapıyorlar..

    aynı şekilde adorno vari düşünürsek, kültür ürünleri piyasasında, dandik ürünler yeterli reklamla çakmalık kazanıyor, kaliteli ürünlerden kat be kat daha fazla satışa ulaşabiliyorlar (bu konuda da james cameron filmleri örnek gösterilebilir)

    olay tamamen ekonomik olarak formuluze edilmeli.. anlatilmali herkese neler döndüğü..
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap