305 entry daha
  • ülkenin nüfusu = iç pazar potansiyelidir. nüfusun fazlalığı bu sebeple ülkelerin ekonomik gücünü doğrudan arttırır. her endüstrinin kurulup rekabetçi olarak ayakta kalabilmesi için gereken asgari satış rakamları vardır. misal olarak yıllık 50,000 otomobil üreten bir fabrika rekabet edemez, 250,000 araç üretirseniz fena değilsinizdir. bütün bu üretimleri destekleyecek nüfus büyüklükleri de ülkelerin önemli varlıklarıdır. türkiye küresel ekonomide geçer akçe olabilecek her türlü endüstrinin kritik üretim sayılarını doyuracak bir iç pazar büyüklüğüne ulaşmıştır. bunu bir kenara not olarak yazalım (80 milyon olmak o yüzden kötü bir şey değil)

    nüfusun yaş dağılımı da önemli bir faktördür. nüfus dağılımın en sağlıklısı klasik piramit şeklidir, bu piramitin dip tarafı küçüldükçe (nüfus artış hızı düştükçe) çalışmayan (yaşlı nüfus) bölü genç nüfus oranı 1'e yaklaşmaya başlar. çalışan nüfusun zaten kendi ailesine bakarken bir de ödediği sosyal primleri de (vergi, sgk kesintisi) miktarı inanılmaz ölçüde yüksek olmaya başlar. işverene de çalışana da çok yüksek gelen bu primler sebebi ile ülkenin hem rekabetçi gücü azalır hem de insanların yaşam kalitesi olumsuz etkilenmeye başlar. (buradaki ironik durum, şu anda sözü edilen yüksek işsizlik oranına rahmet okutturacak bir "herkesin işi var ama devlet vergi ve kesintilerle canımıza okuyor" durumudur). tabii bir ülke ekonomisi böyle bir durumda uzun süre devam edemez, yurtiçinde doğurganlığa teşvik verilir, yurtdışından işçi ithal edilir. çalışan nüfusun baktığı çalışmayan nüfus katsayısı aşağıya çekilmeye çalışılır. ülkede "yabanci işçi" gerçeği başlar, bir 20 sene sonra da "yabancı düşmanlığı". bu hikaye bir yerden tanıdık geliyor değil mi ?

    özetle türkiye'nin bu nüfus artmama durumuna düşmemesi için bugünden önlem alması gereklidir. daha 10 sene öncesine kadar "çocuk yapmayın" düsturu ile devam eden bir siyasal yapı varken ben bugünkü uyanışı olumlu olarak görüyorum. çözmek için de fazla zamanımız kalmadı. en fazla 10 senemiz var.
289 entry daha
hesabın var mı? giriş yap