79 entry daha
  • --- spoiler ---

    yazar mort rainey, karısı amy’i bir otel odasında sevgilisi ile yakaladıktan alti ay sonra yeni romanı için bir dağ evinde inzivaya çekilmiştir. karısı ile boşanma aşamasinda olan rainey, bir türlü kafasını toplayıp romana odaklanamaz. bir gün john shooter adında biri ziyaretine gelir ve mort’u bir kısa öyküsünü çalarak kendi imzasıyla yayınlamakla suçlar. mort bunu inkar etse de, adamın bıraktığı kağıtları okuyunca kendi romanının aynısı olduklarını görür. bu arada shooter sürekli mort’u rahatsız etmekte ve bir an önce bu yanlışı düzeltmesini istemektedir. mort olayların üstesinden gelemeyince, kasaba şerifine gider fakat ondan istediği ilgiyi göremeyince özel bir dedektiften yardım ister.

    buraya kadar filmde her şey normal gündelik hayatta kolayca karşılaşılabilecek türdendir. fakat mort rainey ve john shooter arasında garip bir ilişki vardır. karşılaştiklari ilk sahnede shooter mort’a bu işe kimseyi karıştırmamasını bunun aralarında bir mesele olduğunu söyler: “sen ve ben” vurgusu fazlasıyla rahatsız edicidir. bu vurgu daha filmin ilk karesinde mort’un otelin önünde arabada kendi kendine yaptığı şizofren konuşma ile birleştirilince ortaya shooter’ın aslında mort’un kendisi olduğu çıkar. dolayısıyla, filmin devamını tahmin etmek bir maharet değil.

    film son dönemde hollywood’ta fazlaca işlenen bir konunun yeniden farkli karakter ve kurguyla sinemaya aktarılması. böylesi yaşamlarda gündelik hayatta ciddi artış olması belki de bu durumun bir nedeni. sinema da bu yaşamlari tekrarlamaktan başka bir şey yapmıyor. kapitalizmin muazzam tüketici tarafına sürekli bir şeyler yetiştirmek zorunda kalan öznelerin şizofren olması kaçınılmaz ve bir roman yazarı da bu durumun karakteristik örnegi. sürekli olarak yeni romanlar yazmak zorunda olan bünye belli bir süre sonra bu romanlarla iç içe geçen bir hayat yaşamak zorunda kalabiliyor. aldatılma şehrin gürültüsünden kaçma gibi zaman özgü pratiklerle de bu durum destekleniyor.

    filmin iki sahnesi dikkat çekici mort’un kiraladığı dedektife kendisini şüpheli shooter ile gören bir şahidin olduğunu söylediği sahnedir. bir süre sonra bu görgü tanığı ile dedektif arabanın içinde öldürülürler. ilk başta bu ikisinin shooter tarafından öldürüldükleri düşünülebilir. fakat problem şu, shooter bu ikisini arabanın içinde balta ve tornavida ile öldürecek kadar bunlara nasıl yaklaşmıştır? üstelik bu görgü tanığı ile dedektif nasıl buluşmuşlardır? bunun tek cevabı mort’un bu ikisini buluşturmuş olduğu yönündedir. dolayısıyla cinayet işlenirken zaten mort olay mahallindedir. bu sahnede ilk kez olarak shooter’ın aslında mort olduğu anlaşılıyor.

    ikinci ilginç sahne ise, mort’un ups’den adlığı ve yazının kendisine ait olduğunu ispatlayacak derginin içinde olduğu kargo hikâyesidir. arabayla evin önüne geldiğinde kargonun açıldığını ve derginin içinden yazıların olduğu sayfaların yırtıldığını fark eder. araba hareket halindeyken kendisinden başka kimsenin içeride olamayacağını bilen mort aslında shooter’ın kendisi olduğunu fark eder. bu sahne hem izleyici hem de mort için düğümün çözüldüğü sahnedir. eve geçtiğinde hem mort hem de shooter’ın aynı anda görüldükleri sahneler ise, sinema tarihinin en ilgi çekici karelerinden biri olup çıkar. film bütün olarak fazla doyurucu olmasa da, bu sahneler izlenmeye değer.

    --- spoiler ---
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap