63 entry daha
  • michael moore tarafından çekilmiş 2002 yapımı özgün bir belgesel. tüm zamanların en çok hasılat yapan belgeseller arasında altıncı sırada yer alan bu yapım, abd'deki bireysel silahlanma ve şiddet öğesi üzerine çekilmiş bir belgesel. açıkça söylemem gerekirse moore'u ben daha önceleri isminden dolayı her şeyi araştırabilen, istediği yere rahatça girip çıkan biri olarak biliyordum. bunun da ona diğer belgeselcilere nazaran, avantaj sağladığı kanaatindeydim. bu benim izlediğim ikinci moore belgeseli ve ikisinde de gördüğüm en belirgin özellik moore'un kesinlikle diğer belgeselcilerden hiçbir avantajı yok. aksine diğer belgeselciler sadece bilgi aktardıkları için işlerinin biraz daha kolay olduğunu söyleyebilirim. çünkü bu bilgilerin çoğunun hiçbir zorluk çekilmeden alınan ansiklopedik bilgiler olduğunu biliyoruz. fakat moore'un defalarca randevu dahi alamadığına belgeselde şahit oluyoruz.

    bu belgesel beni yeterince aydınlatmış olmasa da konu hakkında genel bir bilgi dağarcığım oluştuğunu söyleyebilirim. belgeselden çok enteresan küçük bir anektod aktaracak olursam kanada'da insanlar en son ne zaman cinayet haberi izlediklerini ya da duyduklarını hatırlamıyorlar. hemen bizim ülkemize bir göz atacak olursak ana haber bültenlerinde ya da gazetelerin üçüncü sayfalarından istemediğiniz kadar bu tür haberlere tanık olabilirsiniz. ayrıca kanada'da insanların hemen hemen yüzde 90'ı evinin kapısını kilitlemiyor. kanada'ya olur da yolunuz düşerse denemesi bedava :) bunun bizim ülkemizde de olacağını düşünmek şu an için bende ütopyadan öteye geçemiyor.

    bowling for columbine 2002 yılında cannes film festivalinde belgesel dalında oscar ve en iyi yabancı film olarak cesar ödüllerini almıştır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap