31 entry daha
  • diş hekimliğinin diş, çene ve yüz sisteminin büyümesi, yönlendirilmesi, düzeltilmesi ve korunmasıyla ilgilenen bilim dalıdır. kapanış bozukluklarının tanısını,kişi gelişim dönemindeyse önlenmesini, durdurulmasını veya büyüme gelişim durduysa, tedavisini kapsar. ayrıca, çenelerin büyümesini yönlendirecek veya dişleri uygun yerlerine getirecek apareylerin tasarımı, uygulanması ve kontrolü de bu bilim dalına aittir.
    ortodontik tedavi sadece çocukları kapsamaz, erişkin ortodonti de vardır. çocuklarda diş düzeltiminin yanında, çenenin büyüme gelişimi de apareylerle yönlendirilebilindiği için sonuç daha kısa sürede ve etkin olur. dolayısıyla her diş hekimi, rutin muayenesine ortodontik muayeneyi de eklemeli, ortodontik problemi olan veya ilerde olabilecek olan çocukları ortodontiste yönlendirmelidir ki tedavi erkenden başlasın, hızlı ilerlesin ve etkin sonuç alınsın.
    erişkinlerde ise diş hareketleri daha yavaş gerçekleşir ve tedavinin geri dönmesi anlamına gelen relaps daha sık olur. çene ilişkilerinin ise apareyle düzeltilmesi mümkün değildir. ( örneğin aşırı öndeki alt çenenin düzeltimi gibi) dişlerin düzeltilmesiyle örtbas edilemeyen durumlarda cerrahi düzeltim gerekebilir.
    ayrıca ortodontiyi en saygın yapan işlerden birisi de dudak damak yarığı olan bebeklerde, doğumun hemen sonrasında tedaviye başlaması ve hayat boyu tedavi sonucunun devamlılığını korumasıdır. velhasıl işte sadece bu yüzden bile ayakta alkışlanmayı hak eden işler başarır ortodonti!
160 entry daha
hesabın var mı? giriş yap