• uefa'nın, futbol kulüplerinin mali bünyelerini güçlendirme amacıyla 2012/13 sezonunun sonundan itibaren hayata geçireceği uygulama. uygulamaya göre, mali tablosu dengesiz olan bir futbol takımı, ülkesinde şampiyon dahi olsa, avrupa kupalarına katılamayacak veya duruma göre transfer yasağına tabi tutulacak. örneğin bir kulübün futbol şubesi borcu (diğer branşlar dahil edilmiyor), 2013/14 sezonunda 45 milyon euroyu geçtiği takdirde, sportif açıdan hak kazansa bile avrupa kupalarına katılamayacak. borç sınırı 2015/16 sezonundan itibaren 30 milyon euro olacak. 2018/19 sezonundan itibaren de gelir ile gider arasındaki farkın en fazla 5 milyon euro olması şart koşulacak. tüm bu kriterler futbol takımı ile bağlantılı olan faaliyetler (transfer harcamaları ve futbolcu, antrenör, sağlık ekibi giderleri gibi) için geçerli olacak. altyapı, antrenman sahaları veya stadlara yapılan harcamalar ise bu kriterlere dahil değil. uygulamaya göre ayrıca takım kadroları da 25 ile sınırlandırılacak, bu da haliyle kadro harcamalarının azalmasına yol açacak. bir de kulüp yöneticileri ve sahipleri kendi ceplerinden kulüp kasasına yılda en fazla 15 milyon euro aktarabilecekler.

    uygulamanın detaylarına bakıldığında bir çok farklı unsur daha dikkat çekiyor: örneğin yönetici alacakları, 2012/13 sezonuna kadar ödenmesi gerekiyor. kulüplerin futbolculara, diğer kulüplere veya yasal kurumlara vadesi geçmiş borcu da bulunamayacak. futbolcu ödemeleri, toplam gelirin yüzde 70'ini geçemeyecek. kulüpler mali denetçi sertifikasına sahip finans uzmanı bulunduracak.

    (kaynak: uefa)

    uefa'dan açıklanan son rakamlara göre, financial fair play uygulaması bugün yürürlükte olsaydı, manchester united dahil olmak üzere, 11 kulüp şampiyonlar ligi'ne katılamayacaktı. uygulamanın türk futbol camiasına yönelik etkisini tartışmamıza gerek kalmıyor bu durumda...

    yanlış anlaşılmasın, ben de bir büyük kulübümüzün taraftarıyım. sadece önümüzdeki yıllarda bizi daha çooook meşgul edecek bir konuya şimdiden dikkat çekmek istedim.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap