1 entry daha
  • onuncu sıra için william faulkner dışında üç daha yazar sayabilirim.

    cervantes : genellikle ispanyolca konuşulan ülkelerin en iyi yazarı, modern romanın kurucusu ve hatta kimi eleştirmenlerce hala en büyük romancı gözüyle bakılan cervantes'in birçok romanı olmasına rağmen don kişot dışında pek de ciddiye alınan bir yapıtı yoktur. her ne kadar dilimize diğer yapıtları da çevrilmiş olsa da yapıt romancının önüne geçiyorsa yazarın yeteneği tartışmaya açık demektir. ama buna rağmen don kişot gibi bir romanın yazarını listeye almamak da listenin geçerliliğini sorgulatabilir. hiç kuşkusuz hala en önemli romandır don kişot. sadece bunun için bile olsa bu listeye girmeyi hak ediyor cervantes..

    stendhal : fransız romanının bu efsanevi ismi, kırmızı ve siyah, parma manastırı gibi başyapıtların sahibi stendhal genellikle realizmin zirvelerinden biri sayılır. yaşadıgı dönemde (balzac dışında) eleştirmenlerden ve okurlardan pek takdir görmese de , kendisi zaten öldükten çok sonra anlaşılacagını belirtmişti. nitekim 19. yüzyılın sonunda yeniden keşfedildi ve bir anda dünya romanının kilometre taşlarından biri kabul edildi. özellikle reailstler tarafından baştacı edildi ve "roman, yol boyunca gezdirilen bir aynadır" sözü akımın sloganı kabul edildi.

    gabriel garcia marquez : "yaşayan en büyük yazar" ünvanlı marquez'i listeye almakta açıkçası biraz çekindim. zira bir yazarın degeri öldükten çok sonra yapıtları hala okunabiliyorsa anlaşılabilir. nitekim döneminin faulkner, thomas mann , samuel beckett gibi yazarları olmasına ragmen en iyi yazarı, en çok satanı olarak kabul gören cronin sadece 40 yılda unutulup gitti. dolayısıyla 2050lerdeki durum marquez'in ebediliğini belirleyecek gibi duruyor. ama yüzyıllık yalnızlık, kolera günlerinde aşk, kırmızı pazartesi gibi romanların yazarı bence hiç kuşkusuz şimdiden efsaneler arasına girmeyi garantilemiştir. kanımca tüm zamanların en iyi birkaç romanından biri olan yüzyıllık yalnızlık romanın gidişatını büyük ölçüde değiştirmiş bir romandır
hesabın var mı? giriş yap