5 entry daha
  • çökmek üzere olan nazi almanyasının her bir metrekaresini savunmaya ant içmiş 16 yaşındaki çocuk askerlerin etrafını saran savaşın çaresizliğini anlatan bir filmdir. almanların geri çekilmelerini, teslim olmalarını, savunma yapmamalarını, hatta alman askerlerinin birbirlerine güvenmeyip, birbirlerine ateş ettiklerini görürüz. bir alman filminde, üstelik savaştan sadece 14 yıl sonra böyle bu sahneleri görmek de derin anlamlar taşır.

    --- spoiler ---

    bu 7 çocuk köprüyü canları pahasına koruyorlar. 2 tank, birkaç tane de asker yokediyorlar. fakat bir tanesi sadece hayatta kalıyor. onun da hayatında derin yaralar kalıyor.

    bu arada filmi izlerken tankları, sherman veya churchill tanklarına benzetememiştim. sonra merak edip imdb'ye bakarsın ki, onlar tank değilmiş. 1959'da bile almanyada bir tane bile tank olmadığı için bu filmde tahtadan yapılmış maket tanklar kamyon şasilerinin üzerlerine kondurulmuş. (bkz: oha)

    --- spoiler ---

    sinema kalitesi olarak ortalama sayılan bir filmdir. almanların sıkça kullandığı yersiz ve anlamsız zumlar bu filmde de vardır tabi ki. ayrıca çekim hataları boldur, kameraya bakanlar mı dersin, yanına bomba düşünce korkudan zıplayan ölüler mi dersin... ama içten içe bir naiflik, bir nostalji, bir hüzün taşıyan filmdir. neyse efendim, izlenecek bir filmdir, öneririm.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap