28 entry daha
  • sinema eleştrimeni alper turgut'un, roman kahramanları dergisinde yayınlanan yazısında "meşhur bastıbacak" diye bahsettiği karakterdir. yazının bir kısmını alıntılayarak aşağı koydum. geri kalan için dergiye bakılabilir. ama hangi sayısına!? değil mi? sayın okur maalesef derginin sayısı aklımda değil. ama yinede "dergiyi gecen ay bir rafta gördüm" diyerek yardımcı olmak isterim.

    --- spoiler ---

    siz, bakmayın görünüşüne, bu pek meşhur bastıbacak, neredeyse 173 yaşına girecek. düşünün, tam zıt bir karakter olan, haylaz, afacan ve gerçekten ünlü tom sawyer (mark twain) bile oliver’dan 38 yıl sonra doğdu. kaç nesil çocuğa eşlik etti öyküsü ve daha nice torun var gelecekte, onunla tanışacak. açlık, çıraklık, yankesicilik, dayak, eziyet, yolculuk… yeni bir başlangıç, kötülük, iyilik, suçlu, suçsuz, hain, masum, yaralanma, yaranma ve altın bir kalp. işte oliver twist, dertli, kimsesiz ve ölümsüz bir çocuk.

    ingiliz yazar charles dickens (7 şubat 1812 – 9 haziran 1870), ilk kitabı “bay pikvik’in maceraları”nın (1837) ardından henüz 26 yaşındayken oliver twist’i (oliver twist: parish boy’s progress) yazdı. oliver’in maceraları, ilk olarak “bentley’s miscellany” adlı aylık bir dergide seri olarak yayımlandı, dickens, iki yıl boyunca bu derginin editörlüğünü üstlendi. charles dickens, 1865’e dek 10 roman daha yazdı, bunlar sırasıyla; “nicholas nickelby” (1839), “antikacı dükkânı” (1841), “bir noel şarkısı” (1843), “martin chuzzlewit” (1844), “david copperfield” (1850), “kasvetli ev” (1853), “zor yıllar” (1854), “iki şehrin hikâyesi” (1859), “büyük umutlar” (1861) ve “müşterek dostumuz” (1865) idi.

    şimdi, yaratıcısı charles dickens’in hem yaşarken hem de ölümünden sonra ırkçı olarak suçlanmasına dair şeylerden bahsederek, zaten yaşamın sillesini yemiş, hep acıların çocuğu olmuş oliver twist’i daha da üzmek istemeyiz ancak oliver’in, beş yıl önce sinemadaki son uyarlamasını çeken roman polanski’nin 13 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanmasını ondan nasıl saklayacağız? asır geçse de çilesi bitmiyor ki, zavallının…
    --- spoiler ---
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap