16 entry daha
  • mukemmellik kavrami 0 ve 1'den ibarettir.

    peki bu durum nasil bir durumdur? soyle ki;

    bu 0 ve 1, arasina cizgi cizip, saga sola ilerleyebilecegimiz, yaklasabilecegimiz bir durum degildir. mukemmellikteki 0 ve 1, arasi evren kadar bos bir kavramdir. yani ya 0'dir, ya da 1'dir. 0'a yakin, veya 1'e yakin, ortada, sola yatik, saga cekmis gibi durumlar gecerli degildir, kavram disidir.

    entry'nin daha aciklayici olmasi adina, insan vucudu ile ilgili su entry;

    (bkz: insan vücudu/#25195802)

    okunduktan sonra, devam edelim.

    mukemmellik, calisan olmayi gerektirir. aktif, faal olan veya olmayan diye basit bir bicimde ayirabiliriz. yani bu durumda;

    doga mukemmeldir dedigimizde, estetik veya cok guzel anlaminda mukemmel degil, iyi kotu anlaminda mukemmel degil, calisir veya calismaz durumda mukemmel oldugundan bahsederiz. dogada canlilar birbirini oldurur. ahlak kavramina gore bu mukemmellikten cok uzak bir kavramdir. fakat mukemmellik, doganin icerisinde oldurme olmasindan bagimsiz olarak, bu sistemin calisip calismadigina bakar.

    doga calisiyor 1, calismiyor 0'dir.

    doga, insanlarin ahlak yargilarindan, estetikten, iyi veya kotuden bagimsiz olarak calisir durumdadir, bu sebepten mukemmeldir.

    insan vucudu ornegine geri donersek, insan vucudunun mukemmellik ile olan imtihani soyle vuku bulmalidir;

    insan vucudu calisiyor, faal, var, 1.
    insan vucudu calismiyor, olmus, yok, 0.

    ama bunun yerine insanlar genelde kalbimizin ne kadar guclu kan pompaladigindan, 1 2 metre ziplayabildigimizden, eger bilmemne frekansinda duyabilseydik cok sey duydugumuz icin cildiracagimizdan bahsederek mukemmellige gitme cabasi icerisindedir. halbu ki bunlar goreceli durumlardir.

    o kan asiri yagli yeme sonucu pompalanamaz hale gelirse kalp tarafindan, mukemmellik durumunda 0'a dusersin, cunku olursun. az veya cok pompalamasi kotu veya mukemmel oldugu sonucunu vermez.

    burada genel gecer kaniya donerek soyleyebiliriz ki, bizden yuksege ziplayabilen yaratiklar varken, mukemmel ziplayicilar sayilmayiz.
    yine ayni sekilde dusunuldugunde kirmizi otesi, mor otesi isiklari goremememiz, bu algidaki mukemmelligimizi 0'a yakinsar. ama bahsettigim mukemmellik olgusunda sadece tam anlamiyla goremeseydik 0 olurdu. dedigim gibi bu bir skala degil, o sebepten boyle dillendirilmemesi-algilanmamasi gerekli.

    kalp kani pompaliyorsa mukemmeldir, yani 1.
    pompalamiyorsa degildir, yani 0.

    yani aslinda mukemmellik, goreli bir durum degil, cok basit bir matematiksel dusunceye dayali bir sistemdir. bunun uzerine kurulan butun tanimlar, algilar, tecrube edilen, ogrenilen-ogretilen, ici doldurulan konseptlerden ibarettir.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap