3 entry daha
  • giriştiği darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının arkasında yatan tek sebep halk desteğinin olmaması değildir. zamanlaması yanlış, ilerisi görülmeden ve en önemlisi darbeciler arasında bulunan liderlerin hükümet yönetme deneyiminin bulunmayışı önemli nedenler arasında gösterilebilir. bu da şunu ispatlar;

    kalabalıkların desteği ve arzusu olmadan yapılan hiçbir ihtilal başarılı olamaz.

    kapp-luttwitz darbesinin tarihi açıdan önemi büyüktür. tarihte ilk defa ordu, bizzat halkla, ama eski hikayelerdeki eli silahlı, baltalı, taşlı, başıboş halkla değil, fabrikasındaki, işyerindeki, vazifesi başında halkla, kısacası çalışan halkla karşı karşıya gelmiş, grev yapan halkın sabırla beklemesi sayesinde 3 gün gibi kısa bir süre sonra kapp pılısını pırtısını bile toplamadan şansölyelik sarayından kaçmıştır.

    bu darbe, berlin'in birkaç kavşağına barikatlar kurarak, sivil halktan bir avuç çılgının bu barikatların arkasında dövüşmesi ve sonrasında ihtilal kuvvetlerinin bunları bastırması, yakalananların şehir meydanında asılarak halka gösterilmesi şeklinde gerçekleştirilebilseydi başarılı olma ihtimali daha fazlaydı. ama genel grevin ilanı bu tabloyu alt üst etmişti ve düşman artık heryerdeydi. üstelik sessiz ve sabırlı bir şekilde bekliyordu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap