20 entry daha
  • konuya az buçuk hakimim, daha önce de çok düşündüm okudum "yaz saati uygulamasının toplam kazancı nedir" diye, ve bu konuda türkiye acayip bir noktada durduğundan (hem coğrafik dağılımı hem de coğrafik konumu gereği) yaz saati uygulamasının yararlı olup olmadığı konusuna bir türlü karar veremedim doğrusu. ama hatırladığım kadarıyla, yaz saati uygulamasının türkiye'ye yıllık ekonomik kazancı oldukça az oluyor. bunu diğer kriterlerle karşılaştırdığında (psikoloji vs) durum daha da kötü olabilir sanki.

    şimdi konu gündeme gelmişken, açayım raporlarını okuyayım dedim adamların. bir de ne göreyim, typo'larla dolu, "de"yi "da"yı ayıramayan bir rapor. excel ya da benzer bir programla hazırladıkları tabloların dipnotları ingilizce, sanki vatandaş ingilizce bilmek zorundaymış gibi. kimi grafiklerin eksenleri bile okunmuyor. ekonomik rakamlar verilmemiş. ne gibi veriler gerekir?

    yaz saati uygulaması yapıldığında sanayi bölgelerinin elektrik kullanımı nedir? kış saati uygulamasında nedir?
    benzer şekilde kişisel (ev) hanelerin elektrik kullanımı yaz/kış saat uygulamalarında nasıl farklılık gösteriyor?
    değişiklikten sonra bu ikisi arasında nasıl bir değişim öngörülüyor?

    yaz saati/kış saati farklılığı o kadar kritiktir ki, bu fark, insanların evlerinde döndüğünde şehirde havada asılı kalan kirli havanın miktarını bile belirler.
    var mı böyle bir rakam, öngörü? yok.

    türkiye'nin güneş enerjisi politikasını bırak, enerji politikası doğru düzgün olmadığından buraya girmeyeceğim bile. kaldı ki normalde, rüzgar panellerinin dahi elektrik üretiminin verimliliğini etkiler. daha doğrusu, üretilen enerji aynı olur ama, o enerjinin tamamını kullanamazsınız depolamak zor olduğundan. eh malum, güneş'in ufuk yüksekliği de sıcaklık dolayısıyla basınç dolayısıyla da rüzgar şiddetini dramatik ölçüde etkileyen bir parametredir.

    kısacası, ben yıllardır düşünüyorum "ulan yararlı mı?" diye, elimde bütün bu veriler olmadığından tabii ki kendimce bişey çözemiyorum. adamların raporunu okuyayım dedim, benim bildiğimden 1 gram fazla şey koymamışlar, üstüne abuk subuk yazılar yazmışlar. ulan, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı yayınladığı raporda rakam veremiyorsa kim verecek bana bu rakamları?
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap