153 entry daha
  • filmin yönetmeni ve senaristi reha erdem'den film hakkında birkaç not:

    *filmdeki "sol eli başımın altında olsun sağ da beni kucaklasın" cümlesi tevrat’tan mesela. tevrat şiir gibi zaten, çok zevkli okuması. aziz augustinus’un sözleri var. ağırlıklı olarak sevgi sözleri var. ahmet güntan çok sevdiğim bir şair, o var filmde.

    *a silver mt. zion, rachel’s müzikleri kosmos'a çok uydu. yerel şeyler de kullandık, iki türkü var. bu da tamamen planlanmış bir şeydi. kars’ta nereye gitsek, bu gala daşlı gala'yı duyuyorduk, filmin olmazsa olmazı oldu.

    *kosmos’da hiçbir rol, hiç kimse için yazılmadı. eğer kosmos’u oynayacak oyuncu bulamasaydık yapmayacaktık. sermet yeşil’in kapasitesini, kaç para kaç'tan beri biliyorum. iyi bir şey çıkaracağından emindim, karikatürize etmeden böyle bir rol çıkarmak hayli zordu. neptün* karakteri içinse bayağı geniş bir kasting yaptık. ne bulacağımızı bilmiyorduk ama ne istemediğimizi biliyorduk.

    *kosmos’un hangi zamanda geçtiği belli değil ancak bugün olmaması için bir neden de yok. kosmos o kasabada ne kadar kaldı, bununla da ilgilenmiyoruz ya da anlamıyoruz çünkü gün gün akmıyor hiçbir şey. duran saatlere gelince, işte mucizevi durumlar olabiliyor çekimlerde. film de kosmos’a yardım ediyor. her zaman teklemiyor o saatler, bazen de akıyor.

    *kosmos benim için özenilecek bir figür. ideal bir adamın resmini çizeceksek onun özelliklerine sahip olmasını isterim. kosmos biraz dağınık, ideal tanımına bu dağınıklığı da dahil. kosmos benim için bir süper kahraman. bu nedenle de gerçek değil. gerçek değil derken, keşke gerçek olsa anlamında da söylüyorum bunu. kosmos’un varlığı bir umut, önerdiği şeyler değil. kosmos inanç eksikliğine bir ağıt, kosmos da dünyevi meselelerle ilgili bilgisi kıt ama dünyevi olmayan yetenekleri ve maneviyatı nedeniyle fiziksel yetenekleri yüksek bir figür. fazla konuşmuyor, bize karışık gelecek şekilde konuşuyor ama net konuşuyor. söyledikleri de çok basit:
    “ben çalışmam, aşk isterim” diyor.
163 entry daha
hesabın var mı? giriş yap