37 entry daha
  • bir kuram veya bilimsel yasaya inanmak, onu -bilimselliğin tersine- dogmalaştırır. bilime konu olan bir söylemde gerek üslup gerekse terminoloji açısından inançtan bahsetmek çelişkinin ta kendisidir.
    inanma eylemi test etmeden onaylamak demektir. oysa ki pozitif bilimin işleyişi soru(merak), cevap ve sağlama sistematiğine dayanır.

    inanmak fiilinin bir ağız alışkanlığı şeklinde kullanılmış olması dahi bu fiili kullanan kişinin içinde bulunduğu açmazı ortadan kaldırmaz. en merhametli şekilde bakıldığında bile bu kişi ya inanç kavramının ortaya çıkma nedenlerini bilmiyordur yada bilimin deney/gözlem dizisi ile kendini geçerli kıldığının farkında değildir.

    inanç hayli sübjektif ve duygusal bir yaklaşımdır. dünya'da pegasus gibi uçan bir atın olduğuna inanabilirsiniz. bir mitin kanıtlanmaya ihtiyacı yoktur.
    fakat evrim yasalaşmaya ihtiyaç duyan ve insanın tüm öznel bakışından uzak bir şekilde denenmeye gebe bir bilimsel ögedir. inanca değil, deneye ihtiyacı vardır. çürütülür yahut baki kalır, orası ayrı konu tabi.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap