• bunu diyenlerin amacı ne ben onu merak ediyorum. yani "evrim teorisine inanmak, ateizm dini" falan diyenlerin. neyi anlatmak istediklerini daha açık açık yazmadılar (ya da ben rastlamadım).

    ateistler de aslında kendilerince bi dine inanıyorlar, ya da evrimciler de yine bunu inanç olarak kabulleniyorlar deyince ellerine ne geçiyor. kendileri bunu yeterince açıklamadıkları için iş yine bizim tahminlerimize kalıyor.

    acaba bu dindarların bi kompleksi mi.. yani ne kadar inançlarını benimsiyor olsalar da, bu inançlarını kimliklerinin ayrılmaz parçası olarak hissediyorlarsa da sonuçta onlar da bu zamanda ve bu dünyada yaşıyorlar. dindarların büyük bi kesiminin -ki kendileri de bu dediğime sanırım itiraz etmezler- sanki asırlar öncesinde yaşıyormuşçasına bağnaz ve geri kafalı olmaları acaba içinde bulundukları kesimden biraz utanmalarına mı yol açıyor. çünkü bu bağnaz kitle her türlü dini inancın bilgisizlikle, cahillikle özdeşleştirilmesine varıyor.

    tamam kendileri de bu cahilliğin sebebinin din değil, dini yanlış yorumlayan insanlar olduğunu söyleyip duruyorlar ama galiba bizi ikna edemediklerinin farkındalar. ateistler her türlü cahilliğin esas kaynağı olarak inancı görüyorlar ve paso bundan bahsediyorlar. dindarlar da bunu kompleks yapıp "siz de inanıyorsunuz aslında" demekten başka bi çare bulamıyorlar tahminimce.

    burada önemli bi nokta var söylemem gereken. ben hiç bi zaman inanç ya da inançsızlığı zekayla ilişkilendirmedim. ama böyle bi teamül var insanlarda görüyoruz bunu. inançlı olmanın ancak düşük iq sonucu olacağı iddiası o kadar dillendirildi ki dindarların bu laftan rahatsızlığı artık onları da böyle davranmaya itti herhalde.

    "hayır, biz aptal değiliz, siz daha gelişmiş yaratıklar değilsiniz, hatta sizin bizden hiç bi farkınız yok, siz de tanrının yokluğuna inanıyorsunuz, evrime inanıyorsunuz, ateizm dinine inanıyorsunuz.."

    bu mu..

    not: son olarak bu bilimsel verilere inanma lafı hakkında ne düşündüğümü yazayım. bugün dünyada din var diye bu laflar söyleniyor aslında. dinin yok olduğu bi iki yüz yıl sonrasını hayal edin. hiç yok olmayacak ki diye itiraz etmeyin, farazi konuşuyorum. diyelim ki cidden yok oldu. o zaman kimse çıkıp "eh artık bilimsel dinlere inanıyoruz" demeyecek. ya da kimse bilimadamlarını, ateistleri bi şeye inanıyor olmakla itham etmeyecek. zaten inanç diye bi kavram yok. e peki o zaman bugün savunulan şeyler -tanrının yokluğu, evrim vs.- o zaman söylenmeyecek mi hiç. "dünya üstünde inanç kalmadı, eh artık bunlara da gerek kalmadı, hadi rafa kaldıralım" mı diyecek insanlar.

    iyi açıklayamadım sanırım. neyse salla..
  • evrim teorisini bilmeyenlerin yapacagi seydir. ayni cahillerin farkli menseiden gelenleri de evrim teorisine "inanmazlar".

    halbuki evrim teorisinin inanc ile pek ilgisi yoktur. evrim teorisi, diger bilimsel teoriler gibi, olan bitenin bilimsel bir sekilde aciklanmasi icin ortaya atilmis bir modelden ibarettir. inanilacak ya da inanilmayacak bir sey degildir.

    "evrime teorisine inaniyorum" ya da "evrim teorisine inanmiyorum" diyenler arasinda pek fark yoktur aslinda; iki grup da pek bir boka yaramaz. birisinin icinden bilim dergilerini sansurleyenler digerinin icinden din kitaplarini sansurleyenler cikar.
  • mana'nın inkar edilmesi değildir. aksine; mana'ya da, life'a da inanmaktır. firewall falan. çiçekler, butcher, fresh meet...

    ya da ciddi olursak,

    kapitalizmin varlığını bilmekle birdir. hocanın "parayı veren" mottosunu kabul etmekle de birdir.

    maymundan gelmiyor benim atam "bööööheheyyyy" diye çığırmak değildir. öncelikle, insan ile maymunun ortak bir atadan geldiğinin savunulduğunu bilmektir. ve bu teoriye inanmaktır.

    hmm... insandan çok çok çokkkk önce hayatın var olduğunu bilmektir. ki bu 500 milyon yıl gerilere gidiyor.

    okumaktır, sonra araştırmaktır, sonra inanmaktır.

    "böööööheeeheheyyy" dersen, ben de sana: "gonuşma laaayn" derim.
    yok eğer, "okudum birader ama şu eksikleri var, dardışak mı dayoğlu" dersen, ben de sana "hele gel de canımı al yiğen" derim.
  • bilimsel teori: genel gerçeklerin tekrarlanarak kabul gören gözlem ve deneyleri baz alınarak natürel dünyanın bazı görünüşlerinin iyi doğrulanmış açıklamalarıdır. teoriler daha çok delil toplandıkça geliştirilebilir(ya da daha iyisiyle yer değiştirilebilir):bu doğruluk artışı bilimsel bilgide artışa neden olur. bilim adamları bilimsel bilgiyi ileri taşımak için kuramı bir dayanak olarak kullanır. (wikipedia)

    evrim teorisi, bilimsel bir teoridir. bir inanç şekli değildir. evrime karşı çıkanların "inançları gereği" karşı çıkıyor olmaları, evrimi bir inanç şekli yapmaz. evrim teorisi bilimsel temellere, deneylere, araştırmalara, yaklaşık bir buçuk asırlık, kontrollü çalışmalara dayanmaktadır.

    sonuç olarak evrim toerisine "inanmak" ya da "inanmamak" gibi bir durum söz konusu değildir. çünkü bilimsel teorilerde inanç bir kriter değildir. eğer evrim teorisinde bilimsel bir hata görülüyor ise alternatif bilimsel evrim teorileri geliştirilebilinir.
  • bilimsel gercekler inanc kapsamina girmedigi icin anlamsiz olan onerme. "dunyanin dondugune inanmak" demedigimize gore evrim kuramini da bir inanc meselesi gibi dusunemeyiz.
  • bakiyorum da sozlukte neredeyse her 10 yazidan biri oyle yada boyle evrimle alakali. nedir bu durum cozemedim. tum dunya bilim adamlari bu konuyu dedeniz zamaninda tartismislar ve konuyu kapatmislar. bilim artik bunu tartismiyor. bir cok deneyler, ilaclar zaten bu teori uzerinden yapiliyor.

    universitelerde veya bilimsel tum makalelerde evrim tartisilmiyor artik. ama benim canim ulkemin aydinlik beyinleri bu konuyu gorunce hemen arastirmadan, bilimden uzak bir sekilde baliklamasina atliyorlar.

    madem kokten inanmiyorsun, kurani tartisilmaz goruyorsun o zaman niye arastiriyorsun, niye tartismaya giriyorsun. sen git 1400 yillik kutsal kitabini oku, bosver bu evrimciler her yeni gelismede heyecanlansin dursunlar nasil olsa butun calismalari temelde yanlis. bosver sen bu dunyayi kurtardin onlar dusunsunler.
  • konuyla ilgili dawkins amcadan bi alıntı yapayım:

    "150 years after the origin of species, the evidence for evolution is so strong that, in order not to believe in evolution, you must either be ignorant, stupid or insane."

    türkçeye çevirirsek:
    "türlerin kökeni'nden 150 yıl sonra, evrimi destekleyen kanıtlar o kadar güçlü ki, buna inanmamak için ya cahil, ya aptal, ya da deli olmak gerek."

    ve usta bu sözleri bbc'nin "the presidents guide to science" (başkanın bilim rehberi) belgeselinde söylemiş. abd başkanlık seçimlerinden hemen önce; ki yerine seçilecek başkan, bush'un yaptığı hatalara düşmesin. ama bizimkiler hala bush döneminde takılı kalmış görünüyorlar, ki bunun için hangi özelliğe sahip olmaları gerektiğinin yorumunu ben yapmayayım.
  • gönül gözünün değil akıl gözünün açık olmasını gerektirir.
hesabın var mı? giriş yap