9 entry daha
  • kullanici bilgilerin gizliligi konusuna iki baslikta yaklasalim

    1 - toplumsal: google ve digerlerinin (ve istedigi her bilgiye milli guvenlik gerekcesiyle el koyabilecek hukumetlerinin) dunya uzerindeki tum toplumlarin, devletlerin veri akislarini modelleyerek bilmesinin bizler icin hicbir avantaji yoktur. dunyada su ara buyuk bir savas yok diye, yarin olmayacagi anlamina gelmez. (bkz: belle epoque) "her seyi ama her seyi tek merkezden nasil kontrol ederiz" ya da "acaba baska ulkeleri daha da nasil somururuz" diye dusunmekte beis gormeyen muhtemel siyasetcilerin ulasabilecegi yerlere bir ulkenin vatandaslari hakkinda en detayli bilgiler tek tek konulamaz.

    2 - bireysel: politik tarih konusunda okumalar yapmis birisi cia'nin ellerinin nerelere uzanabilecegini tahmin eder. haklarinda anlatilanlarin %1'i dogruysa bile girdikleri dalaveralar korkunctur. yarin oburgun toplum uzerinde yonlendirici etki yaratabilen insanlarin gecmisinden bulup cikarabilecekleri ilginc bilgileri yine adamlarin neredeyse kucagina birakmak pek akillica degildir.

    ozetle,

    yazilim muhendisligi olanak veriyor: aldigimiz internet hizmetlerini isgalci, kotu niyetli olabilecek bir ulkenin en acgozlu servisine teslim etmek zorunda degiliz. hedefleri buyuk insanlar, gelecekte mesela basbakan olabilecek insanlar simdiden hayatlarini google urunleriyle ya da facebook kanaliyla kendi elleriyle ac gozlu guclere teslim ediyorlar. basbakan degil muhtar bile olabilecegimden degil, dunyanin bin turlu hali var diyerek google urunlerinden bu yuzden ben de alakami kesiyorum, tek tek daha guvenli olduguna inandigim servislere tasinmaya basladim.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap