1 entry daha
  • muhasebede iki çeşit kur farkı vardır; birincisi fatura tarihindeki kur ile ödeme (sana ödeme, bana tahsilat olabilir) tarihindeki kur farkından oluşur, ki buna gerçekleşen (bkz: realized) kur farkı denir. ikincisi dönem sonunda bilançonun parasal kalemlerinde bakiyesi olan ve tarihi değerinden bilanço tarihindeki (31.12.20xx) kur ile güncellenmesi gereken değerlemedir. (bkz: unrealized)
    parasal kalemlerin kur farkı bağlamında neyi ifade ettiğini biraz açacak olursak; değerleme işlemi kasa, banka, alacak, borç gibi bilanço kalemlerine uygulanırken sabit kıymetler, stoklar, sermaye gibi parasal olmayan bilanço kalemlerine uygulanmaz. satışlar, maliyetler, faaliyet giderleri vs. gibi kar zarar kelemlerine uygulanması düşünülemez, teklif dahi edilemez. kızlar teklif etse bile yapmayın.
    gerçekleşen kur farkı artık bilançoda yaşamaz, kar zarara aktarılmış ve dönem karı veya zararını etkileyen bir gelir veya gider kalemi olmuştur. gerçekleşmeyen kur farkı yani sadece tarihi değerin (kaydedildiği tarih, ilk işlem tarihi) bilanço tarihindeki değere getirilmesinden oluşan kur farkının kar zararda bir gelir - gider karşılığı olduğu gibi, bilançoda da aktif-pasif bir karşılığı vardır.
    kur farkı sadece tl ile yabancı paraların arasında oluşmaz, finansal tabloları hazırlamada kullanılan raporlama kuru (bkz: functional currency) ile diğer döviz cinsleri arasında oluşur.

    bu arada muhasebedeki denklik nedeniyle aktifi (varlıkları) artıran bir kur farkı gelir yaratır, pasifi artıran bir kur farkı ise gider yaratır.

    kur farkının vergisel boyutuna bakacak olursak vergi usul kanunu’nun 280inci maddesi ve hakkındaki tartışmalar yıllardır süren (hakkında bu kadar entry girilince öldü sandım olayı) katma değer vergisi kanunu'nun 24üncü maddelerine bakmakta fayda vardır.

    not: parasal kalemler = parasal aktifler + parasal pasifler
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap