23 entry daha
  • gündelik hayatta çok da gerekli olmayan ancak dağ yolları gibi 1-2 km'lik uzun yokuşları inerken mutlaka gereken tekniktir. altınızda illa 20 tonluk su tankeri olması gerekmez. frenlerin tutmama sebebi ne hidrolik yağının eski olması ne de yağın boşalmasıdır. uzun süre yokuş aşağı fren ile inerseniz özellikle sıcak yaz günlerinde diskler ve padler aşırı ısınır. oluşan bu aşırı ısı pad ile disk arasındaki sürtünmeyi azaltır. tüm frenleme gücü kaybolmasa bile olması gerekene kıyasla çok düşer ve özetle ister yağınızı 2 yılda bir değiştirin ya da değiştirmeyin frenleriniz tutmaz. sırf bu yüzden otomobil yarışlarında metal disklere göre daha az ısınan. ısınsa bile bu ısıyı muhafaza edemediği için çok çabuk soğuyan seramik fren diskleri kullanılır.

    yağ değişimi konusu: hidrolik fren sistemi sıvıların sıkıştırılamaması ve klasik büyük-küçük piston mantığı ile çalışır. çok uzun süre (nemli bir şehirde yaklaşık 10 yıl) değiştirilmeyen hidrolik yağının içrisinde havadaki nemden dolayı su molekükülleri birikir. fren padleri ve hidrolik sistemi aşırı ısındığında bu su molekülleri gaz haline geçerek yağın içinde baloncuklar oluştururlar. bu durumda fren pedalı üzerinde süngerimsi bir basma hissi oluşur ve frenler tam olarak tutmaz. çünkü sıvıların aksine gazlar sıkıştırılabilir. padlere uygulanması gereken basınç sıvının içindeki baloncukları sıkıştırır ve padler disk yüzeyine yeterince sert basamazlar.

    bir diğer konu ise olası bir motor arızası ile motorun durması durumunda fren hidrolik basıncını sağlayan pompanın çalışmaya devam etmesidir ve yokuş aşağı inerken hayatınızı kurtarır. bu yüzden yokuş aşağı inerken asla boşa atılmaz.

    not:bu etkiler şöförün dallamalığından bağımsızdır.

    yeni gelinler için link: http://en.wikipedia.org/wiki/brake_fade
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap