45 entry daha
  • --- spoiler ---

    bir tür milgram deneyi yaşadığımız bu dünya. otoriteye duyulan inanç, ona olan koşulsuz bağlılık bizi insanlığımızdan çıkarıyor. sorun burda. ve insanlığımıza aykırı kurallara uyma konusunda, bizi rahatsız eden vicdanımızı susturan da o. ne zaman vicdanımız ile kurallar arasında kalsak sopasıyla beliriveren de o. bize otorite tarafından öğretilen "değerleri" değil, artık vicdanımızı dinlememiz gerekiyor. vicdanı olan insanların artık sesinin daha çok çıkması gerekiyor ki bu lanet düzen artık biraz insanileşebilsin.

    ırkçılık ve ayrımcılık sadece bizim değil, bütün dünyanın en büyük problemi. ama biz bu savaşımızda henüz çok yeniyiz. bin dokuz yüz yirmilerin başında insanlar bunlar için hayatlarını verirlerken, biz bu konuda kulaklarımızı tıkamakla meşguldük. hala çoğumuz buna kulaklarını tıkamaya devam ediyor. ama eugene nin annesinin yaptığı gibi hilly yi evimizden kovabiliriz, kovmalıyız da. ırkçılığı evlerimizden kovabiliriz. filmdeki siyah karakterlere duyduğumuz sempati, "biz"den olmayan bütün halkları da kapsamalı artık. çok daha büyük bir "biz" kavramı mümkün çünkü.

    insanlık tarihinin hiç de şanlı olmadığı bu filmle bir kez daha göz önüne seriliyor. bizim ülkemizin yakın tarihinin de "şanlı" acılarla dolu olduğunu hepimiz biliyoruz artık. görmek ya da yüzleşmek istemesek de yaşanan acılar orada duruyorlar ve değişmeyecekler. ancak geçmişin acıları intikam duygularımız yerine, birlikte çok daha güzel günlere olan umudumuzu çoğaltmalı. gandhi nin dediği gibi "göze göz, tüm dünyayı kör eder." artık yeni acılar yaratmaktan yorulma zamanıdır. yorulmadık mı yeterince?

    --- spoiler ---

    bazı filmler var sadece hikayesine odaklandığınız, oyunculuklarına, yönetmenin yapmaya çalıştıklarına, kurgusuna, kamera açılarına dikkat etmediğiniz...bu film, bu türden bir film.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap