2 entry daha
  • çoğu kişinin sandığının aksine motor hacmi ile doğrudan alakası yoktur.

    - 1,3 araba abi, kokluyor benzini/mazotu hele şimdi ford 1 litrelik motor çıkarttı benzinin buharını yanaştırınca çalışıyormuş araba

    diyen andaval ile;

    - bu devirde 2000 motor araba alınmaz hacı, yola döker lan o benzini/mazotu

    diyen andaval aynıdır.

    belirli bir ağırlıktaki bir kütleyi, aynı ivme ile hareket ettirmek için gereken güç aynıdır. bu gücü sağlayan içten yanmalı motorlar enerji kaynağı olarak benzin/mazot/lpg kullanırlar. ("hidrojenle çalışan araba da var ehiehi" demeyin kafa göz dalarım)

    enerji kaynağının verimli kullanılması, farkı belirler. yani aynı ağırlıkta ve aynı aktarma organlarına (lastik çap ve genişliği, aks, diferansiyel vs) sahip iki araçtan

    1,3 litre hacmindeki %18 enerji verimliliği ile çalışan bir motorun yakıt tüketimi
    2,0 litre hacmindeki %20 enerji verimliliği ile çalışan bir motorun yakıt tüketiminden yüksek olur.

    bu arada modern motorların verimlilikleri ile ilgili ingilizce bilgi kaynağı türkçe bilgi kaynağı

    ayrıca bilmek isteyenler için ek bilgi

    lpg'nin alt ısıl değeri 5,400kcal/lt
    benzinin ısıl değeri 7,900kcal/lt
    mazotun ısıl değeri 8,500kcal/lt

    bu da size neden dizel araçların litre bazında daha az yakıt tükettiklerini anlatabilir sanırım. ya lpg takılan bir aracın normalde 7lt/100km tüketiminden 9-10lt/100km yakıt tüketimine çıktığını anlamanıza yardımcı olur.

    başta söylediğimiz doğrudan olmayan alakaya gelirsek; 2,0lt hacmindeki motorlar boyut olarak daha büyük olduklarından ağırlıkları göz önüne alınmalıdır. daha fazla güç ürettikleri için genellikle aktarmada kullanılan malzemeler daha fazla kuvvete maruz kaldıklarından çap olarak daha büyük olur ve daha ağırdır. dolayısı ile aynı model bile olsa 1,3lt bir araba ile 2,0lt bir araba ağırlık olarak fark gösterir. ayrıca büyük motor hacmi beraberinde yüksek vergi getirdiği için daha pahalı olduklarından genellikle daha yüksek gelir grubuna hitap eder ve yüksek gelir grubu araçta daha fazla lüks ve büyük boyut arar. bu lüks donanımlar da beraberinde daha fazla yük getirir. bu da hareket ettirilecek ağırlığın artmasına ve doğal olarak yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

    kısaca; günümüz aile arabalarının* çoğunluğunun motor hacmi 1,2lt ile 2,0lt arasında değişiyor. bu hacimdeki dizel, benzin ya da lpg'li araçların ağırlıkları da 1,200-1,500kg aralığında ki genel olarak 1,300kg civarında oluyor. fabrika verilerine bakarsanız zaten aynı kategorideki araçların, düz vites olanlarının yakıt tüketimleri arasında %5-10 arasında bir farklılık olduğunu da görebilirsiniz.

    burada belirleyici unsur vites tipi (düz, tam otomatik, robotize otomatik ve çift kavramalı otomatik) ve vitesin aktarma oranları, lastiklerinizin durumu ve kullanım karakteristiği oluyor. kalkışlarda agresif, patinaj yapmayı seven, frenlemeye geçeceği ana kadar gaza basan ve otoban/şehirler arası yollarda hız limitlerini umursamayan bir sürüşünüz varsa "yeaa bu araba çoğ yakıyo amınim" diyorsanız bilin ki araç değil siz çok yakıyorsunuz. öte yandan ışıkta en önde kalkan ben değil de ikinci üçüncü olabilirim diyorsanız, ileride kırmızı ışığı görüp gazdan ayağınızı çekebiliyorsanız, otobana çıktığınızda da 100-120km/saat aralığında gidebiliyorsanız fabrika verilerine yaklaşmanız imkansız değil.

    not: ivmelenme konusu tamamen ayrı incelenmesi gerektiği için çok detaya giremedim. ancak ani hızlanmanın yakıt tüketimini neden arttırdığını isteyene fiziksel olarak açıklayabilirim.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap