4 entry daha
  • kas hipertrofisi özelinde, basitçe iki tipe ayrılır;

    sarkoplazmik hipertrofi ve miyofibril hipertrofi.

    kabaca, ilki vg tipi çalışmalarla, ikincisi ise halter, powerlifting ve patlayıcı kuvvet egzersizleriyle oluşur, denir.

    tabi bu fazlasıyla basit bir sınıflandırma. aslında bu ikisi birbirinden bu kadar da bağımsız değildir.

    miyofibril hipertrofi sırasında, kas liflerini oluşturan miyofibiriller bölünür, hacimsel olarak bir artış olmaz ama miyofibril yoğunluğu artar, bu da güç artışını beraberinde getirir. (hiperplazi ile karıştırılmasın)

    sarkoplazmik hipertrofide ise, kasta depolanan glikojen, atp ve creatine miktarında artışa sebep olarak yani ozmotik basınç arttırılarak, kas içerisindeki sarkoplazmik sıvı miktarı çoğaltılır. güç kazanımı olmaz ama hacimsel olarak gözle görülür artış olur. (bkz: pump)

    lakin, sarkoplazmik hipertrofi, miyofibril hipertrofi olmadan ancak belli bir miktara kadar ilerler. bunu, miyofibrilleri binanın kolonlarını tutan demir, sarkoplazmik sıvıyı da bunu çevreleyen harç olarak kabul ederek anlayabilirsiniz. belli bir miktar çelikle, ancak onun kaldırabileceği genişlikte bir kolon dikilebilir. daha geniş kolon için daha fazla çelik, daha büyük kas için de daha fazla miyofibrile ihtiyaç var.

    yani, kas gelişiminin devamı için; 8-12 tekrarlı sarkoplazmik hipertrofi çalışmaları kadar, -6 tekrar güç çalışmaları da önem arzetmektedir. bu kasların daha yoğun ve işlevsel olması için de şarttır. zaten güç çalışmaları için kullanılan egzersizler de(squat, deadlift, bench press, overhead press türevleri) hep fonksiyonel, multi-joint egzersizlerdir.

    kas gelişimi amaçlanıyorsa, ideal çalışma şekli, bu iki antrenman tipini doğru şekilde kombine etmektir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap