47 entry daha
  • annesi fransız asıllı nakşidil sultan' dır.
    hattat ve bestekâr ola ikinci mahmut ney çalıyordu. bilinen 26 bestesinden hicaz divanı ünlüdür.
    yenilikçi üçüncü ahmet' in torunu olan mahmut' un babası birinci abdülhamit mahmut henüz 5 yaşındayken öldü. üçüncü selim kuzeni mahmut' un eğitimiyle ilgilendi.
    şehzadeliğini görece saray hapsinde geçirmekle birlikte din, edebiyat, müzik,yazı, binicilik, atıcılık ve topçuluk eğitimleri aldı. ağabeyi dördüncü mustafa' nın 1 yıllık kısa saltanatında, saray hareminde korkulu anlar geçirdi.
    alemdar mustafa paşa' nın üçüncü selim' i tekrar tahta geçirmek istemesi dördüncü mustafa' yı, selimi ve mahmut' u öldürmeye yöneltti. dördüncü mustafa selim' i öldürttü fakat mahmut yardımcıları sayesinde kaçıp kurtuldu. alemdar mustafa paşanın yardımıyla tahta çıktı. üçüncü selim' in öldürülmesinde rol oynayan 33 kişiyi öldürdü.
    saltanatı süresince ; rusya' yla savaş, sırp ve yunan ayaklanmaları, vaka-i hayriye, navarin baskını, tepedelenli ali ve kavalalı mehmet ali paşaların ayaklanmaları, mısır, hicaz, boğazlar, cezayir sorunları, rumeli ve anadolu' da isyan çıkaran derebeylerinin eylemleri gibi büyük olaylar ve bunalımlar yaşanmıştır.

    1839 yılında verem' den - kimi tarihçilere göre akciğer iltihabı - ölmüştür.

    saltanatı 1808 - 1839 yılları arasındadır.

    şehzadelerinden ; bayezid, murat, abdülhamit, osman, ahmet, mehmet, süleyman, ahmet, abdullah, mehmet, mehmet, ahmet, ahmet, abdülhamit, nizamüddin ve kemalüddin kendi sağlığında ölmüştür.
    şehzadelerinden ; abdülmecit ve abdülaziz padişah olmuşlardır.

    tema :
    (bkz: osmanlı şehzadeleri)
457 entry daha
hesabın var mı? giriş yap