3 entry daha
  • kitapta "fiziksel yönden zayıf" olarak görüken feni prayz hanınemfendinin filmde "fiziksel yönden pek kuvvetli" olduğu pek aşikardır. 29.06.2003 tarihli sinema ve edebiyat kuşağında bu filmi izledik efendim. film 1999 yılında çekilmiş. biraz gecikmiş bir jane austen uyarlaması olarak bakıyor bu duruma eleştirmenler. rekin teksoy ve raşit çavaş beyefendiler filmden önce yorumlar vs yaptılar ama, biraz da biz yorum yapalım değil mi ya?
    feni süper hazırcevap, ince zeka sahibi, nüktedan, bir hanımefendidir. yoksul bir ailesi olması, onu tiyezesi hanfendigilde ezik olmak durumunda bırakmıştır. zaten ilerleyen edmund aşkı buhranlarında (ki kravford beyefendi de az malın gözü değildir hani, malın gözünü bile görebilen bir ileri görüşlülük vardır yani bizim fenide) da ailesinin yanına dönerek hanım kızımız "fakir ama gururlu bir genç kız"lığa tereyağı filan sürdürmemiştir. deyim yerinde ise bu feni ile edmund "sözleri susarak aşan"*gillerdendir.
    fakat en dokunaklı durum feni prayzın ana prayz ile olan sefalet sahneli görüşmesidir. ilginç bir hayat dersi (tokadı) vardır bu görüşmede. ana prayz "ben aşk evliliği yaptım" anatemalı söylevi ile, okuyan izleyen herkesin yüreğinin te bilmemne telini cızırdatır anasını satayım.
    ve film olsun kitap olsun bize şunu izah eder "yazmak isteyen insan her koşulda yazar anacım"..
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap