34 entry daha
  • ikinci sınıfında phil241 ve phil242 kodlu, güz ve bahar dönemi olarak ikiye bölünmüş, toplumsal ve siyasal felsefe dersi ingilizce olarak işlenen okuldur. bu ders anladığım kadarıyla diğer fakültelerdeki genel kamu hukuku dersini ikame etmek üzere konulmuştur. ancak bu ders hukuk hocaları tarafından verilmez. dersi biri felsefeci biri ingilizceci olmak üzere iki hoca koordineli şekilde yürütür. derste öğrenciler sokrates, platon, aristo, aquinas, machhiavelli, hobbes, locke, rousseau, bentham, mill, hume, marx, kant, nietzsche gibi filozofların siyasal felsefeye ilişkin özellikle devlet teorisine ilişkin yazmış oldukları en önemli metinlerden sorumludurlar ve 1 sene içinde bu filozofların tartıştıkları konular üzerine 4'ü güz döneminde, 4'ü bahar döneminde, her dönem 2'si ingilizceciye 2'si felsefeciye verilmek üzere toplam 8 adet essay ortaya koymaları beklenir. bunlara ek olarak 4-5 tane de sunum yapmaları beklenir. dersler tamamen ingilizce işlenir. zaten hocaların yarısı da yabancıdır. keza birinci sınıfta üniversitedeki bütün fakülteler için zorunlu olan eng101, eng102 vardır. bunlarda da öğrencilerin toplamda 4-5 essay ve 1 adet research paper yazması beklenir.

    yine ikinci sınıfta basic concepts of law dersinde medeni, ticaret, idare, ceza gibi temel dallardaki terimlerin ingilizce karşılıkları öğretilmektedir. ayrıca yine bu derste ingilizceden türkçeye, türkçeden ingilizceye hukuki metin çevirisi yapılmaktadır. ayrıca 4. sınıfta zorunlu dersler olan, avrupa birliği kurumsal hukuku ve uluslararası ticaret hukuku dersleri de ingilizce olarak işlenmektedir (ancak ab kurumsal bu sene ikinci sınıf dersi haline getirildi). ab kurumsal hukukunda ab'nin tarihsel gelişimi, ab hukukunun kaynakları, ab'nin yasama yürütme yargı işlevlerini yerine getiren organları, diğer yardımcı organlar, üye devlet hukukları ve ab hukuku arasında yetki meselesi ve abad'ın baktığı 8 temel dava işlenir. anayasa hukukuna benzer bir deneyimdir. uluslararası ticaret hukukunda cisg (türkiye de 1 senedir taraf), ab maddi hukuku (4 temel özgürlük, ayrıca ankara anlaşması ve bunla kurulan gümrük birliği sebebiyle bu özgürlüklerden malların serbest dolaşımı türkiye'yi de doğrudan ilgilendiriyor), incoterms 2010, letter of credit, bill of lading, uluslararası tahkim gibi meseleler işlenmektedir. bu derslerin sınavları da ingilizce olur. bu zorunlu derslere ek olarak gönenç gürkaynak ve sinan utku gibi isimlerin verdiği anglo amerikan hukukuna giriş, amerikan sözleşmeler hukuku gibi seçmeli olan ingilizce hukuk dersleri de mevcuttur. (sinan hocanın dersini almadım ama gönenç hoca şiddetle tavsiye edilir)

    son olarak türkçe işlenmelerine rağmen, anayasa hukuku, insan hakları hukuku, fikri ve sınai mülkiyet hukuku, rekabet hukuku gibi zorunlu derslerde öğrencilerin konuyla ilgili önemli aihm ve abad kararlarını okumaları beklenir. bu kararlar çoğu zaman vizelerde ve finallerde sorulur. her ne kadar aihm kararlarının türkçe çevirilerini çoğu zaman bulmak rahat olsa da (bilmeyen arkadaşlarımızı anadolu hukukun efsanevi sitesine buradan buyur edelim: https://ihami.anadolu.edu.tr/), aynı şey abad açısından söz konusu değildir.

    elbette ingilizce öğrenmek istemeyen bir öğrenci bu derslerden d, d+ gibi bir not alarak kurtulup gidebilir. bilkent hukukun bütün mezunları sular seller gibi ingilizce konuşuyor gibi bir algı oluşmasın, ingilizce büyük oranda bireysel çabaya bakıyor. öte yandan bilkent hukuk, en azından bence, bir hukuk öğrencisine kendisini ingilizce hukuk terminolojisinde geliştirmek açısından her türlü olanağı da sağlayan bir fakülte. zaten klasik hukuk alanlarına baktığımızda devletler genel dışındaki bir dersin ingilizce işlenmesi de doğru değil kanaatimce. medeni hukuk, ticaret hukuku, ceza hukuku, iş hukuku, idare hukuku, icra-iflas hukuku gibi dalları ingilizce öğrenen öğrenciler bu memlekette iş yapamaz, davaya çıkamazlar. koç hukuk bu metodu kurulduğu ilk birkaç sene denemişti, ancak şimdi bundan vazgeçtiler. temel derslerde onlar da türkçeye döndüler. çünkü dediğim gibi, türk medeni hukukunu ingilizce öğrenen biri ne yabancı ülkelerde iş yapabilir ne de türkiye'de iş yapabilir.

    bilgilendirme editi: ben bu entry'i yazdığım sırada bu başlıkta bilkent hukukta international law'dan başka ingilizce görülen ders olmadığını iddia eden bir entry vardı, şimdi yok
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap