238 entry daha
  • açılın, bir saniye, açılın.. aslanlar gibi haykıracağım açılın: ben bir bok anlamadım..

    hayır, ekşisözlük entellerinin dediği gibi "recep ivedik sevenler bunu anlamaz tabi yaee" durumum da yok, onu da sevmem mesela.

    ama anlamadım ulan işte amına koyim!

    --- spoiler ---
    6 tane hikaye var tamam.. bu hikayeler gereksiz yere zorlayıcı bir şekilde birbirleriyle bağlantılı:

    1- pasifikte dolanan, sonrasında "beyaz zenci kardeştir, bunu bozan kalleştir" şeklinde aydınlanan avukatın öyküsü ve anı kitabı. (alt metin olarak "ırksal özgürlük")
    2- avukatın kitabının bir kısmını okuyan, erkek sevgilisine yazdığı mektuplarda avukatın anı kitabından bahseden, ancak anıların bir kısmını bulamayan, kayıp kısmın muhtemelen yanında çalıştığı bunağın yatağının ayağının altında destek olarak durduğunu bilemeyen, bulut atlası'nın composer'ı müzisyen. (alt metin olarak "cinsel özgürlük")
    3- erkek sevgilinin büyük bir bilim adamı olması, mektuplarının bir şekilde bir gazetecinin eline geçmesi, ama gazetecinin asıl olayının bu mektuplardan tamamen alakasız olarak petrol şirketlerinin nükleer bir kaos yaratma planlarını araştırıyor olması (alt metin olarak "kapitalist dünyada her bokun şirketlerin elinde olması")
    4- günümüzde yaşayan yayıncı amcanın yarı hapishane yarı huzurevi tarzı bir yere kapıtılıp, sonradan burdan kaçışı ve bunu bir şekil kitaplaştırması, filmleştirmesi (alt metin olarak "(yaşlılık bağlamında) hakkımı yedirmem" anlayışı)
    5- bu filmin, organik olarak üretilen bir hizmet birimi olan koreli bir afet tarafından gizli gizli izlenip, koreli afetin "ben de bireyim, ben de safkanım, benim de haklarım var" diye sendikaya katılıp terörist olması (alt metin olarak "işçi hakları")
    6- muhtemelen koreli afetin açtığı bu yolun devamında büyük çöküşün gerçekleşmesi, her şeyin bombok olması, başka bir gezegene geçilmesi, ortada bir gelişmiş öngörülüler ile daha primitif vadililerin dolanması, bir sebeple öngörülülerin über hiper gemileriyle vadiye gelmesi, ticarete geldiklerinin söylenmesi, sonra ölmekte olduklarının öğrenilmesi, bunu engellemek için ne sikime derman aradıklarının anlaşılamaması ama konunun bir şekilde tatlıya bağlanması, vadili tom hanks'in köyden şehre göçmesi, torun tombalak sahibi olması.(alt metin olarak "iyilik yap iyilik bul, kim kazanmış kötülükten")

    şimdi birader bana birisi anlatsın.

    erkek sevgilinin mektuplarının gazeteci ablamıza ulaşması, ne gibi faydalar sağlamıştır? yayıncının tüm döngüden tamamen kopuk huzurevi macerası, ne şekilde filmleşmiştir, yayıncı ile gazeteci arasındaki bağlantı nedir? (yayıncı gazeteciyi kitaplaştırmış/filmleştirmiş denmiş ama ne ara, neye dayanarak nasıl olmuş bu, ben anlamadım) yatağın altındaki pasifik anılarının olduğu günlük hep kayıp olarak mı kalmıştır? pasifikli avukatın boynundaki mavi taşlı kolye, teee bin yıl sonra vadili tom hanks'in boynunda ne aramaktadır. niye başka gezegene gidilmiştir. öngörülülerin kafalarında girip çıkan kablolar ne sikimdir? neden öngörülüler ölmektedir? öngörülüler sonrasında neden ölmemiştir, kafasında bir takım kablolar girip çıkan öngörülü ablamızın tamamen ossuruktan teyyare selam söyle o yare bir şekilde mavi bir takım ışıklarla oynayıp çanak anteni çalıştırması ve vijuuv diye bir lazer göndertmesi sayesinde mi ölmekten kurtulmuşlardır, ne alakası vardır? neden bazı kişilerde kuyruklu yıldız şeklinde doğum lekesi vardır, bu kişiler ne şekilde birbirleriyle bağlantılıdır?
    --- spoiler ---

    nedir abi filmin anlattığı.. biri bana açıklasın.

    ha, sırf filmin sonunda tüm oyuncularının büründükleri karakterleri görüp "haci, plastik makyaj olayı da uçtu gitti ha" demek içinse harcanan bu 2:40 saat.. yazıktır günahtır.

    edit: yorumlar geldi. sağolsunlar.

    - gazeteci kızımız, besteciden sarışın adama gönderilen mektupların hepsinin konduğu zarfın üzerinde, yeğeninin adresini görüyormuş, böylece yeğendeki rapor kopyasına ulaşıyormuş. bestecinin, avukatın pasifik seyahatini aralara sıkıştırdığı eşcinsel aşk mektuplarının, nükleer kaos haberini açığa çıkartan raporla ilgili yegane alakası bu. mektupların, içlerine kondukları zarf. açıklama yeterli de gelse, bu bağlama aşırı zorlama olmuş (hele de adamla kızın tanışmasının bir asansör hadisesi olduğunu düşünürsek, mektupların çok da direkt bir etkisi yok.)

    - günümüzdeki kitap yayıncısı, huzurevinde kaldığı sürede, başından geçenleri filmleştirme kararı aldığı, bu filmin de sonrasında koreli mamul abla tarafından izlendiği bilgisi verildi. ama gazeteci ile yayıncı arasındaki bağlantıyı hala açıklayabilen yok.

    - pasifikli avukatın mavi kolyesinin, filmin sonunda tom hanks'te ne aradığını açıklayabilen yok.

    - çöküş sonrası evreninde, kafasından kablolar çıkan ablanın, neye dayanarak vadiye geldiği, tam olarak ne sebeple öldükleri hala gizemini koruyor. ayrıca füzyon motoruyla su üstünde gidebilecek kadar teknolojinin amına koymuş bir ırkın ahvadlarının, vadinin tepesinde eşşek penisi gibi duran eskiler'e ait tesisi bulmak için bir ilkel vadiliden niye yardım istediği de anlaşılmaz. eskilier'e ait tesiste tam olarak ne bok yediği, mavi ışıklarla ne akla mantıkla oynadığı, çanak antenle kime niye lazer mi, ışın mı, işaret mi, digiturk sinyali mi, ne idüğü belli atmayan birşey attığı ve sonrasında nereye, nasıl gittikleri belli değil. gittikleri yer dünya değil, onu anlıyoruz, çünkü iki tane ayı var, dünya değil de, neresi orası? uzaylılar gelip almış dünyadaki öngörülüleri ve tom hanks'i ve şirine kızı.. zaten ne diye hepi topu 20 küsür tane kaldıkları anlaşılmayor adalıların da.. ayrıca niye alıyor lan uzaylılar, orası da muamma.

    - vücut lekelerine gelince, farklı dönemlerde yaşayan bu insanların bir şekilde bağlantılı olduklarını anlatmak için konulmuş bir detaymış bu. biz kitabı bilmediğimiz için, bütün film boyunca o işaretten bir halt çıkacağını bekledik, oysa her zaman döneminde aynı insanlar zaten varolduğu için bağlantı detayı bize veriliyordu. dolayısıyla doğum lekesi film boyunca atıl bir ayrıntıdan öteye gidemedi.

    - filmle ilgili herkesin ayrı bir görüşü var: kimi inanç sistemini sorguluyor diyor, kimi karma diyor, kimi kelebek etkisi diyor, yani herkes kendine göre yontup "tamam budur" diye nitelemiş filmi.. herkes kendince anlamış filmi, şu durumda anlamayanlara gerzek muamelesi yapan gerzeğin önde gideni.. anlamadım aga ben filmi..

    pardonlar sizin olsun, bana kurşunlar.

    yorumlar ve açıklamalar için; özelden ulaşan başta sayid jarrah ve ilzmel olmak üzere herkese teşekkürler.
415 entry daha
hesabın var mı? giriş yap