17 entry daha
  • fikir yeni bir fikir degildir haliyle, bilgisayarlar neredeyse cikar cikmaz insanlarin aklina gelmis. bu fikri hemen hemen ilk one suren ve heyecanla savunanlar arasinda mathematicanin, ve wolfram alphanin kurucusu stephen wolfram var, konuyu derinlemesine merak edenler kendisinin a new kind of science kitabina bakabilir.

    su son makale ile ilgili de oncelikle farkedilmesi gereken ortada deneysel bir durum yok, hatta simulasyonla ilgili bir durum da yok. adamlar diyorlar ki eger uzay-zaman bir iplik gibi surekli degil de ipligin uzerine gecirilmis tespih taneleri gibi kesikli ise bunu ileride yapilacak deneylerle gorebiliriz. fakat son zamanlarda moda olan 'bilimsel makalemizi haber yapalim' egilimine uyup sahane bir satis noktasi yakalamislar, tebrik mi etsem kizsam mi bilemiyorum.

    madem daldan dala atliyorum, bir de iain m banks adli bilimkurgu yazarinin the algebraist kitabinda the truth dini vardi, dinin temel inanci evrenin simulasyon oldugu ama yeterince bilincli canli bu gercegi anlarsa simulasyonu yapanlarin olayi durduracagiydi, bir nevi hepimiz matrixe inanirsak matrix coker inanci.

    son olarak, evren bir simulasyon mudur sorusunun bilimsel oldugundan bile emin degilim, onu da soyleyeyim.
568 entry daha
hesabın var mı? giriş yap