aynı isimde "yumurta (film)" başlığı da var
225 entry daha
  • yumurtalar bile bozuldu.

    köy yumurtasını haşlarsın, hafif kayısı kıvamında. bunun için kaynar kabarcıklarını görünce saymaya başla 90'a kadar. altını kapat, suyu süz hemen. süper kayısı kıvamı. küçük kaşıkla üzerindeki beyazı kapak gibi kaldırınca bi turuncu güneş görürsün ki offf. mis gibi kokar.

    kokardı. artık köy yumurtası bulamıyorsunuz değil mi? biz hadi neyse muğla gibi yerde hala gerçekten gezinip çöpleyen, az yemle beslenir köy tavuğu ve yumurtası bulabiliyoruz ama sen büyük şehir insanı, organik pazardan köy yumurtası diye aldığın; kabuğu köy yumurtası gibi kalın olsun diye özel, sarısının rengi koyu olsun diye başka bir özel yemle beslenmiş bildiğin fabrikasyon tavuğun yumurtası. ve, bütün bir hafta sonu beklediğin o pazar kahvaltısına haşladın o yumurtayı diyelim. kestin bıçakla ikiye; nasıl koktu? burnunu büzdün şu an değil mi? kötü koktu çünkü. kötü kokar.

    ama şimdi ailenizin yazarı ben; bir tarif veriyorum, ölçüler bıçakla, kaşıkla. hem de yarından sonra pazar. dene bak.

    kaç kişisiniz bilmiyorum ama kendi çekirdek aile ölçülerimi vereyim, kendi geniş ailene göre göz kararı sen ayarla. 3 adet yumurtayı üzerlerini silme kapatacak şekilde suda haşlıyoruz. kaynar kabarcıklar oluştuktan sonra sayma, kayısı yapmayacağız. 3-5 dakika fokurdasın o. kapat altını, suya tut, soy. bir kayık tabağa yumurtaları sekize bölerek koy. "bir yumurtayı sekize nasıl bölerim" diye düşünüyorsan, boşver bu tarifi, hazır bir yerlerde serpme köy kahvaltısı edin.

    kestin mi? şimdi 3 adet taze soğanı ve bir demetin dörtte biri kadar maydanozu incecik kıy tahtada. kesme tahtası diye satılan cam dıttırılardan alma sakın, bıçak çarpınca çıkan ses korkunç. kesme tahtası, adı üstünde tahta olmalı. efendime söyleyeyim; kıydığın yeşilliği yumurtaların üzerine yerleştir. 1 çay kaşığı hakiki toz kırmızı biberi (acı/tatlı senin seçimin, hakiki olmalı ama bu benim seçimim) serp, biraz karabiber, biraz tuz ve bol sızma zeytinyağı ve zeytin üzerine. zeytin derken şu içinde kırmızı biber olan zeytin turşusundan değil aman, mümkünse gerçek zeytin.

    koy sofraya bak hem görüntü, hem lezzet, aklın alınır. adı "çentme" bizim burası için. çentme çok köylü işi gibi geldiyse sana, "yumurta yatağında, sızma zeytinyağı sosuyla, taze soğan çeşnili maydanoz rüyası" de mesela. çok frankofon oldu valla, okur bu.

    önemli edit : bu kadar şey demişim, adıyla ilgili dememişim ya ben. yumurta sevisiz, gereksiz ciddi bir kelime. öyle bir söylenişi var ki; yapan hayvanın da kendinin de sahip olduğu o sevimliliğe hiç yakışmıyor. yımırta ve tavık olmalı. yımırta evet. yirim.
576 entry daha
hesabın var mı? giriş yap