• türkçesi mevki uygarlığı olan, robert sheckley imzalı, 1960 yazımı, benim okuduğum en güzel bilimkurgu kitaplarından birisi.

    öyküsü kısaca, dünyadaki suçluların omega ismindeki bir gezegene sürülüp yaşamlarını orada devam ettirmeleri üstüne kurulu. ancak antik roma uygarlığı ve roma hukukuna açık göndermeleri (bence gezegenin ismi bile "rome"dan geliyor, "omega"), modern topluma dair çıkarımları, iyi-kötü çatışmaları, robotlaşmış eğitime eleştirileriyle, son derece sağlam temeller üstüne kurulmuş bir evren var ortada. çok çok güzel.

    ancaaaaaak.

    daha enteresan olan bir durum var. tamam, edebiyatta, özellikle de bilimkurgu gibi yüksek seviyede yaratıcılık gerektiren dallarda, esinlenmeler, aparmalar olması zaman zaman kaçınılmaz. lâkin, bu kitabı okuduktan sonra, philip k. dick'e biraz uyuz oldum. nedeni basit: kendisinin, total recall filmine hayat veren 1966 tarihli "we can remember it for you wholesale" isimli kısa öyküsü, bariz bir biçimde buradan aparma.

    bu kitapta; hafızası elinden alınan ve komploya kurban giden bir adam var. geçmişini yeniden hatırlamak isteğiyle gittiği, insanlara istedikleri düşleri gördüren "düş dükkanı" var. kendisine yardım eden mutantlar var, hatta bu mutantlar şehrindeki hayat kadınlarından birisi sekiz memeli! üstelik fikrim, k. dick'in bununla yetinmediği. zira kitabın sonundaki suçlu-suçsuz yüzleşmesi, ve kahinvari bir robotun bu yüzleşmeye "gitme" demesine rağmen başkahramanımızın gitmesi de, bariz bir minorty report tadı.

    şimdi durum böyleyken böyle. tamam, dick, soyismiyle müsemma bir biçimde beynimizi becermeyi kendine görev edinmiş, çok sevdiğimiz ulvi bir abimiz. ancak bu durum beni uyuz etti. ha tabii ki illâ bir alıntı var demiyorum, insanların aklına benzer fikirlerin gelmesi anormal değil, ama bu kadar benzer olması beni üzdü.

    neyse. konuyla ilgili tek böyle düşünen ben değilmişim sanırım, biraz araştırınca gavur bir elemanın da benzer şeyleri hatta fazlasını söylediğini gördüm. burada.

    araştımalardan sonra gelen edit: öğrendiğime göre, k. dick'in sözkonusu öyküsünde, bunlar yokmuş. total recall'un senaristleri, kuvvetle muhtemel, senaryoya bu kitabı eklemişler. öykünün türkçe'si yok maalesef, ingilizcesini de başarıyla hatmedemeyeceğim sanırım, ama yine de deneyeceğim. neyse, bu konuda k. dick aklanmış sayılıyor, durum bu.
hesabın var mı? giriş yap