• antik dönemin en önemli teologu; platon, stoikler ve daha baska greko-romen etkilerle, esinlerle hristiyanlik düsünce sistemini kuran kisidir.
    simdilerde cezayir, o zamanlarda roma imparatorlugu olan topraklarda mümin bir hristiyan anne ve pagan bir babadan dogar. otuz iki yasina kadar hristiyan da olmaz, tam aksine son derece sefih, zindik, dekadent bir hayat sürer. heyhat, bir aydinlanma aninda hristiyanligi kabul eder ve daha sonra dinsel rütbelerde hizla yükselir. ayni zaman diliminde her türlü fiziki haz ve doyumu reddeden bir yasam biçimine girer (sting'in saint augustine in hell sarkisini bu baglamda dinlemek gerekir)
    yasadigi zamanlar (ms. 354-430) tam roma'nin çöküsüne, roma'nin çöküsü ise hristiyanligin kabulunün hemen ertesine denk geldigi için yazdiklarini iyi niyetli bir hristiyanlik savunmasi olarak görmek yanlis olmaz.
    "tanri'nin ülkesi" adli, on üç yilda yazdigi yimi iki ciltlik kitabinda "hayir, roma'nin çökmesinin suçlusu hristiyanlik degildir" diye haykirmakta; ayrica bu dünyadaki aciyi, felaketi, hayal kirikligini kabul etmekle beraber inananlar için ilerde, bir baska ülkede, tanri'nin ülkesinde yasanacak güzel günlerin ümidini vermektedir.
    yazdigi özyasam öyküsü ise (itiraflar'dir bunun adi) bati alemlerinde ilk eli yüzü düzgün otobiyografi kabul edilir.
    enteresan bir figürdür tarih sahnesinde aziz augustine.
145 entry daha
hesabın var mı? giriş yap