91 entry daha
  • bereketli sayıdır; 1, 2, 4, 5, 8, 10, 20'ye bölünebilir ve bu bölenlerin toplamı sayının kendisinden büyüktür. aynı zamanda tetraktystir, ideal pisagorcu ölçüleri içerir.

    tarih boyunca bütün kültürlerde aynı sayılar vurgulanmaktadır. ortak özelliklerine baktığımızda bunların matematiksel olarak mükemmelliği çağrıştıran, evrenin düzenine atıfta bulunan sayılar olduğunu görürüz. bölen sayılarının çokluğu ise sayının çağrışım yaptığı öğeleri maksimize ediyor bence.

    bu sebeplerden ötürü, 40 popüler sayılardan biridir ve genel olarak bekleme, hazırlık, tamamlanma, sınama ve çokluk anlamına gelir.

    40, ayın geçtiği 28 nokta ile 12 burcun bileşimi olarak görülebilir. babil'de ise ülker'in 40 gün boyunca gözden yok olmasıyla ilişkilidir. bunun yanında venus her 8 yılda bir gökyüzünde pentagram oluşturur, başlangıç noktasına ise 40 yılda bir, 40 günlük gecikmeyle ulaşır ki bazıları 40'ın dinlerdeki önemini buna bağlar. yine 10 emir'in 4 incil'ce bütünlenişi olabilir.

    yahudilikte; hz. musa'nın sina dağı'nda 40 gün kalması, çölde 40 yılını geçirmesi, israiloğlu krallarının çoğunun 40 yıl hükümdarlık yapmaları, eski ahit'in ideal insan yaşının 120 (3x40) olduğunu ileri sürmesi...

    hristiyanlıkta; hz. isa'nın 40 gün vaaz vermesi, çölde 40 gün oruç tutması, müritlerinin dirilme olayına o'nun göğe yükselişinden 40 gün sonra tanık olmaları, paskalya orucu ile göğe yükseliş arasında 40 gün olması, mathieu inciline göre konulduğu kabirden 40 saat sonra dirilerek çıkması..

    islam'da; hz. muhammed'in ilk vahyini 40 yaşında alması, ayrıca adının başında ve ortasında bulunan mim harfinin sayısal değerinin 40 olması, mağarada 40 gün kalması, hz. ali'nin 40 müridi olması, günde beş vakit kılınan namazların farz ve sünnet rekatlarının 40 olması, zekat'ın kişinin malının kırkta birinden oluşması, fetüsün 3x40 gün sonra ruhunun olması, kişinin olgunluğa 40 yaşında erişmesi, öldükten sonra ruhun 40 gün sonra bedeni terketmesi ilk akla gelenlerdendir. bunun yanında çile kelimesi farsça 40 anlamına gelen çihil'den bozmadır ve sufilerin 40 gün inzivaya çekilmesi de çile olarak adlandırılır.

    türk kültüründe, bebeğin kırkının çıkması, kahvenin 40 yıl hatrının olması, bir şeyi 40 defa söylemek/yapmak, 40 evin kedisi, kırklara karışmak, 40 yılda bir, 40 gün 40 gece en çok kullanılan sözlerdir.
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap