1337 entry daha
  • israil'i, aynen türkiye'nin yapmış olduğu gibi, filistin toprakları üzerinde kurulduğu 1948'den hemen sonra 15 mart 1949 günü tanımış [kaynak] ancak yaklaşık elli yıl boyunca durağan halde tuttuğu diplomatik ilişkisini temsilcilik düzeyinden büyükelçilik düzeyine 21 mayıs 1991 tarihinde yükseltmiş olan nato ve ab ülkesi.

    israil'in tarihi boyunca yunanistan'la iyi ilişkiler kuramamış olmasının ardında, yunanlıların 50'li yıllardan itibaren giderek güçlenen israil-türkiye yakınlaşmasından kıllanmaları yer almıştır. son birkaç yıl içinde ticaret, enerji, askeri işbirliği alanlarındaki israil-yunanistan yakınlaşması ise türkiye'nin israil'le arasını bozmasının bir yansımasıdır, ve türkiye hesabına, bedelidir. güney kıbrıs ile israil arasındaki doğu akdeniz havzasında doğal gaz arama çalışmaları, konya'da eğitim göremeyen israil savaş uçaklarının yunanistan'ın ege denizi'ndeki geniş sahanlığına yönelmeleri, bir zamanlar türkiye'yi seven israilli turistlerin yunan adalarına cezbedilmesi, mayıs 2010'daki gazze filosu hadisesinin hemen ardından stratejik bir hamleyle ağustos 2010 tarihinde netanyahu'nun yunanistan'ı ziyaret eden ilk israil başbakanı olması ve bu ziyaret sırasında bir dizi ticari ve askeri işbirliği anlaşmalarının imzalanması ve ardından son üç yılda türkiye'nin önünü kesen nitelikte daha kapsamlı petrokimya ve çevre teknolojileri anlaşmalarla bu yakınlaşmanın sıkıfıkılaştırılması ve yunanistan ile israil arasında denizaltından bir elektrik enerjisi hattının oluşturulması için çalışmalar başlatılmasıyla birlikte yakınlaşmanın taçlandırılması, vs. vs.

    yani türkiye, birbirinden elli sene boyunca zerre kadar haz etmeyen iki ülkeyi dangalaklığı sayesinde zorla aynı yatağa sokmayı becermiştir.

    yazın bunu türkiye cumhuriyeti'nin dış politikadaki sıfır başarı hanesine.

    .

    yunanistan-israil arasındaki işbirliği anlaşmalarına dair ek bilgi için: dıkla! (ingilizce site)
3224 entry daha
hesabın var mı? giriş yap