2123 entry daha
  • iktidar olmanın aslında çok da zor olmadığını, pratikte kolay nitelikte devrimsel ufak değişikliklerle rahatça akp'yi yerinden edebileceğinin farkına varması gereken vizyonsuz parti.

    bu topraklardaki insanlar öyle ya da böyle demokrasiyi kanıksamış durumdalar, bu inkar edilemez bir gerçek. ne kadar kanıksandığı elbette ki tartışılır, ancak kabul de edilmelidir ki 90 yıldır demokrasiyle yönetilmeye alışmış, yani çoğu görmüş ve aza kanaat getirmicek olan bir yerleşik kültür var. burada internet ve bilgiye ulaşmanın çantada kekliğe dönüşmüş olması da ciddi bir destekçi. dolayısıyla ortadoğu ve arap coğrafyasının dahi modernleşmeye yönelik adımlar attığı bir dönemde, katı islami yönetimlerin modern dünyada tutunması artık imkansız gözükmekte. akp de zaten bunu bildiği için türünün önceki örnekleri gibi katı değil, ılımlı islam modelini benimsemiş durumda. karşısında ise köklerine ihanet eden, toplumu ve kültürüyle tam anlamıyla kucaklaşamayan, atatürkçülüğün özünü kavrayamayıp şekilciliğe dönüştürmüş, ''katı batılılığı'' benimsemiş olan bir parti var. oysaki bu coğrafyaya uygun, hem batının hem doğunun değerlerini kolayca sentezleyebilecek bir oluşuma gidilmesi hiç de zor değil. bu ülke, arada kalmış bir ülke. bu ülke ne tam anlamıyla batılı, ne de tam anlamıyla doğulu olabilmiş bir ülke. dolayısıyla da çözümü uçlarda değil, yine aralarda bulmak gerekir. oldukça organize, güçlü, gözü kara ve sinsi bu akp ve cemaat yapılaşmasının karşısında chp'nin bu saatten sonra izleyebileceği tek yol, kucaklayıcı bir orta yoldur. o orta yol da fikrimce öncelikle şöyle oluşturulmalıdır;

    -farzdır ya da değildir, islam'da yerleşmiş bir örtünme kültürü vardır ve bu kolay kolay değişecek gibi de durmamaktadır. bu durumda başı kapalılara yeni bir ''moda'' sunulmalıdır; başörtüsü. türban gibi sıkı bir örtünme şekli değil, iran'lı modern kadınlar gibi saçların önlerinin gözüktüğü, daha rahat bir örtünme şekli sunulmalıdır. böylelikle örtünmek(türban) bir siyasi simge olmaktan çıkar ve normalleşir. dar kesim kıyafet, topuklu ayakkabı ve makyajdan kapalılığa ters düşmesine rağmen vazgeçemeyen kapalı kadınlar, bu yeni örtünme modasına çok geçmeden uyum sağlayacaklardır. chp vitrininde türbanlılara değil ancak bu yeni başörtülü modern kadınlara yer vererek kendi alternatifini yaratmalı, yeni ve uzlaşmacı bir türkiye vaadetmelidir. hatta daha da ileri gidip, akp mecliste türbanlı milletvekili tartışmasını açmadan önce, kendi başörtülü modern kadın milletvekillerinin meclise girebilmesi için değişiklik önermeli ve samimiyetini ispatlamalıdır.

    bu ve bu doğrultudaki birkaç revizyondan sonra projeler gündeme getirilmelidir;

    -eğitim, akp'yi vurmak için en doğru noktalardan birisidir. 11 yıllık iktidar döneminde bu alanda bir çok skandalla karşılaşılmış ve birçok alandaki gelişmeye rağmen, eğitim alanında gözle görülür bir iyileşme sağlanamamıştır (zaten bu toplumun cahil bırakılması için bilinçli yapılan bir şeydir). her anne baba evladının iyi eğitim almasını ister. chp, her noktası en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, bilimsel düşünceye ağırlık veren ancak dini eğitimi de es geçmeyen, atatürk'ün putlaştırılmadığı, spor ve müziğin rölünün önemli ölçüde arttırıldığı, iskandinav ülkelerindeki standart ve sistemi benimseyen bir eğitim projesi geliştirmeli ve seçim çalışmalarında da halka bunu görsel(burası önemli. her ilde örnek sınıflar oluşturulabilir, tanıtım videoları internete yüklenebilir vs.) verilerle anlatıp heyecan yaratılmalı.

    -azınlıklara sahip çıkılmalı. kürtlere anadilde eğitim hakkı ve alevilere cemevlerinin ibadethane statüsüne alınacağı gibi samimi sözler verilmeli, bu doğrultuda çalışmalar yapılmalı.

    -kesinlikle gençler tavlanmalı. gençlerin aile ve çevreleri üzerindeki etkisi unutulmamalı. bunun için internette sansürün kaldırılması, üniversitelere ödeneklerin arttırılması gibi vaatlerde bulunulabilir.

    -sağlık alanında akp'nin vaat ettiğinden daha çok şey vaat etmeli.

    -sendikalaşma, bireysel hak ve özgürlükler, grev hakkı gibi alanlarda akp'nin faşist eylemleri halka hatırlatılmalı, bireylerin devlet için değil, devletin bireyler için varolduğu halka anlatılmalı.

    -küsmüş yetmez ama evetçiler tekrardan bu saflara çekilmeli, sanatın cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar destekleneceği vaat edilmeli.

    -aslında herkesin rahatsız olduğu ama kutuplaşma sonucu ortak bir tepki konulamadığı polis şiddetine son verileceğinin sözünün verilmesi gerek. bu doğrultuda biber gazının yasaklanması konusunda adımlar atılabilir. (bkz: metin lokumcu)

    -halkla iletişim ve sosyal yardımlar konusunda akp'ninkilerden geri kalmayacak projeler geliştirilmeli, fark yaratılmalı.

    -güçlü, hitabeti kuvvetli bir kadın (bkz: emine ülker tarhan) ön plana çıkartılmalı ve kadına şiddet konusu hafif feminist söylemlerle orta sınıf kadınlara anlatılıp dikkatler çekilmeli. akp'de öne çıkan bir kadın portresi yok.

    ne yalan söyliyim, önümüzdeki seçimlerin köprüden önceki son çıkış olduğunu düşünüyorum. umudumu gitgide kaybediyor, olası bir yenilgide daha olacakları düşünmek istemiyorum. baskının gittikçe arttığını görüyor ve hiçbir yere de kaçamayacağımı biliyorum. bu yüzden cumhuriyetin kurucusu olan partinin en az akp kadar zeki, en az akp kadar sinsi olması gerektiği düşüncesindeyim. iyilerle kötülerin karşı karşıya geldiği bir durumda iyilerin pek kazanma ihtimali yoktur. çünkü iyiler adil oynar, oysa ki kötüler piçtir, kurnazdır. bu durumda onların anlayacağı dilden konuşmak gerekir. hazır akp suriye, reyhanlı ve içki yasaklarıyla iyice köşeye sıkışmışken doğru hamlelerle maçı çevirebileceğimizi düşünüyorum. en azından umudum bu yönde.

    edit: gezi parkı bonus
10355 entry daha
hesabın var mı? giriş yap