221 entry daha
  • insanların parti sahnelerine taktığı f. scott fitzgerald'ın kitabından uyarlanan film.

    filmi ve kitabı anlamak isteyenler için eylemlerin amaçlarını ve insanların bunlara olan tepkilerini ölçmek adına biraz düşünmelerini tavsiye ederim.

    --- spoiler ---
    gatsby o partileri gün olurda daisy çıkar gelir diye veriyordu. nitekim katılanların hiçbiri de orada bulunmak için davetiye almıyordu.

    gatsby'nin evinin tüm ışıklarını her akşam -parti olmayan günlerde bile- açık bırakmasının sebebi körfezin karşı tarafındaki daisy'nin dikkatini çekebilmekti. zaten daisy'le görüşmeye başladığı zaman geceleri ışıkları açmayı da kesti.

    filmin sonlarına doğru nick, tom ve daisy'nin -ve onlar gibi insanların- kayıtsız olduklarını söylüyor. bu yüzden onların tamamı gatsby'nin bir tınağı olamaz, çünkü o boşvermemişti. 5 yıl önce dasiy'ye verdiği sözü tuttu ve gerçekten zengin oldu. bunu ne yolla elde ettiği diğerlerini asla haklı çıkarmıyor. sonuçta tom -ve daisy- kendi suçlarının tamamını ona yıkıp ölümüne sebep oldular. aynı zamanda nick, tom ve daisy gibi insanların yaptıkları pislikleri temizlemeleri için başka insanları kullanmalarından da bahsediyor.
    filmde tom ve daisy gibi insanların aslında ne kadar boş olduklarını gösteren örnekler çoktu, mesela gatsby onun için ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz tom ve daisy'nin iskelesindeki yeşil fener ışığından bahsettiği zaman tom anlamaz bir şekilde "yeşil ışık mı? hangi yeşil ışık?" diye şaşalamıştı.

    gatsby'nin türkçeye "ahbap" diye çevrilen o çok sık kullandığı lafı "old sport" aslında biraz ironik, çünkü gerçekte birbirini iyi tanıyan insanlar arasında kullanılan bir söz. fakat film ve kitap boyunca görüp okuduğumuz üzere aslında kimse gatsby'i tam olarak tanımıyor ve onun hakkında dedikodular yayıyorlar. bu söz aynı zamanda "eski dost" diye çevrilebilir ve yine gatsby'nin cenazesinden anlayacağımız üzere onun aslında hiç eski dostu yok. belki bir yerde nick'i bunun dışında tutabiliriz çünkü gatsby ölmeden önce nick'e tüm hayatını ayrıntısıyla anlatmıştı.

    ve sonuç olarak daisy, gatsby öldüğünde bir çiçek bile yollamadı. tom ve daisy gibi insanlar yüzünden üç kişi öldü ki bunlardan ikisi aslında bakacak olursanız onlar gibi insanlar tarafından hiç dokunulmaması gereken alt sınıftan insanlardı ve diğeri de sadece verdiği sözü tutmaya çalışan gatsbydi.
    --- spoiler ---

    bence bu eserler -hem film hem kitap, nitekim bence film de son derece iyiydi- o zamanın amerikasını anlatması dışında birini tanımanın tam olarak ne demek olduğunu gösteriyor. tabi listeleyecek olursanız daha birçok anlam çıkartabilirsiniz.

    bunun dışında bu yılın oscarlarında bu filmin birçok dalda aday olacağını düşünüyorum. leonardo dicaprio'nun en iyi erkek oyuncu dalında, filmin en iyi uyarlama, soundtrack, kostüm vs. dallarında aday olması ihtimaller dahilinde bence.
538 entry daha
hesabın var mı? giriş yap