18 entry daha
  • lisans eğitimi görenler azami öğrenim süresini (7 yıl) geçirdikleri halde 1'er yıllık periyotlarla askerliği 29 yaşına kadar tecil edebiliyorlar.

    tezli ve tezsiz yüksek lisansta ise durumlar değişiyor. normalde 35 yaşa kadar tecil hakkı var. ancak azami öğrenim süresi olan 3 yılda (tezli ve tezsiz için aynıdır) yüksek lisans bitirilemezse tecille ilgili bütün haklar ortadan kalkıyor ve ilk cepte askere gitmek durumunda kalıyorsunuz (yaşınız ne olursa olsun). normalde 32 yaş sınırının yeni kanunla 35'e çıkarılması da tamamen doktora öğrencilerine yönelik diye düşünüyorum.

    lisansta yaş sınırı baz alınırken yüksek lisansta azami öğrenim süresinin dikkate alınması da tecilin kalkmasıyla lisans eğitimi devam edenin uzun dönem, yüksek lisans eğitimine devam edenin ise kısa dönem askere gidecek olması gibi gözüküyor. yani uzun lafın kısası yüksek lisansa başlayan biri azami öğrenim süresi ve programı başarıyla bitirerek hak kazanacağı 1 yıllık tecil süresiyle birlikte en fazla 4 yıl sonra askere gitmek zorundadır. tek bir istisnası vardır, o da 4 sene sonunda doktoraya başlamak.

    azami öğrenim süresi veya yaş sınırı sadece askerlikle alakalı bir durum, okulla ilişik kesilmiyor. askerden sonra devam etmek mümkün.

    edit: okulu dondurunca o da ekstra tecil görevi görüyor. yani azami öğrenim süresinden sayılmıyor. sanırım yüksek lisansta toplam 2 sene kayıt dondurma hakkı var.
198 entry daha
hesabın var mı? giriş yap