3 entry daha
  • doğu anadolu'da bağımsız bir ermenistan kurmaya çalışan ermeni komitacıları karşılarında en büyük engel olarak gördükleri padişah ıı. sultan abdülhamit'i yoldan çekmek için düzenledikleri suikast girişimi. kendileri bu işte yeteri kadar tecrübeli olmadıklarından, avrupa ve rusya'daki uluslararası anarşistlerle ilişki kurmuşlar, onlardan abdülhamit'in öldürülmesi konusunda yardım ve destek sağlamışlar.

    hazırlanan plana göre, yıldız camisi önünde bomba patlatılıp ıı. abdülhamit öldürüldükten sonra, galata köprüsü, tünel, yabancı banka ve kurumlar havaya uçurulacak, yabancı devletlerin işe karışmaları sağlanacaktı. içine patlayıcı madde yerleştirilecek patlatılması planlanan araba, fransa’dan sipariş edilip ülkeye parça parça getirilmiş. araç, bir araya getirildikten sonra şişli dışında denenmiş, uygunluğu teyit edilmiş. faytonuna 80 kilo patlayıcı maddeyle 20 kilo demir parçası konulduğu tespit edilen aracın atlarının dönemin ünlü tiyatrocularından kel hasan efendi’den satın alındığı ortaya çıkıyor daha sonra. o da epey çekiyor bu girişimden...

    temmuz 1905 cuma günü, abdülhamit'in dört at koşulu arabasının yanına bırakılan araç, padişahın camiden dışarıya çıkması bekliyordu.

    şans, abdülhamit'ten yanaymış.
    padişah, yıldız camisi’ndeki cuma selamlığından çıkmış, arabasına doğru ilerliyordu. her zamanki gibi, caminin merdivenlerinden inecek ve dört yüz metre ileride bekleyen arabasına binecekti. fakat bu sefer ufak bir gecikme olmuştu. şeyhülislam cemalettin efendi, abdülhamit’in yolunu kesmiş, bazı konularda bilgi istemişti. padişah ıı. abdülhamit'le şeyhülislam cemalettin efendi arasındaki konuşma oldukça uzamış ve böylece bomba erken patlamış. çünkü bombayı patlatmakla görevli şahıs 1 ay boyunca cumadan cumaya abdülhamit'in camiden çıkıp faytona binene kadar geçirdiği süreyi tutmuş. her seferinde 1dk 50sn gibi bir sürede abdülhamit mesafeyi katetmiş. dolayısıyla bomba, padişah tam camiden çıkarken etkinleştirilmiş ve 2 dakikaya ayarlanmış. vaktinde faytona varamayan ıı. abdülhamit, ölümden dönmüş oldu.

    işin sonunda sadece bombacıların değil, abdülhamit'in yaverinin de başı ağrımış. yaverinin can kaygısına düşüp çil yavrusu gibi dağılması ıı. abdülhamit’i çok kızdırmış ve olaydan sonra yaveri için:
    "kılıcını düşüren yaveri maiyetimde görmek istemem, trablus'a sürgün gidecek!" emrini verdiği söylenir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap