• "bak otis(1), seninle cok guzel bir seyi yasadik(2)"

    (1)... isimle hitap maksimuma ulasir sanki isminiz az evvel konmus gibi, zart zurt tekrar edilir, bu ilk donem sizden hoslanirken(ya da oyle gornurken) ki isim tekrarlarinin yapisina ozdestir.cok onemlisin, normal insandan farklisin manasina gelir....
    (2)... iliski sahanedir, yasanan sey romankavidir,ask filmi olsa gozyasindan mendil eritir demye gelen bir laftir.

    "bu sure zarfinda senden cok sey ogrendim(3), sen de inaniyorum bu iliskiden kendi adina iyi seyler alarak hayatta kendi yoluna gideceksin. (4)..."

    (3) bu sure zarfinda hadiseni kavradim olayini cozdum, baklavanin kenarina ulastim manasina gelir. (4) sen anlasiliyor ki benden bi halt anlayamayacak kadar salak oldugundan ancak bu iliskiden yedigin sille ile guzel bir hayat kurmaya gayret edeceksin"

    "otis insanlar dogar, sever sevilirler.ve otis bazilari bizim gibi ayrilir, bazilari hayattaki gercek esini bulmak uzere yollarina devam ederler. ben bu iliskinin getirdigi yuk u ve hede hodoyu(5) kaldiracak durumda degilim, kimbilir belki ilerde bir gun hersey yerli yerine oturdugunda yollarimiz kesisir ve biz yine o eski biz olarak yeniden kullerimizden diriliriz otis....ne dersin hos olmaz mi?(6)"

    (5) dogadaki isleyis duzenini ozetleyip, ornek verip yasananin goruldugunun aksine damdan duser olmadigini ispat ettikten sonra, istifa dilekcesi gibi bir bolume gecilir.burada sanki is kosullari, ve saglik durumu musait degilmiscesine laf kalabaligi yapilir, yuk, sorumluluk, duzen, zaman gibi ici bosaltilmaya cok musait genel gecer ezer gecer kavramlar ortaya atilir. spesifik bir sey soylense(ayaklarin kokuyodu dayanamadim? kaslarim yandi kokusundan gibi) cevabi bulunabileceginden, boyle genel kavramlardan bahsedilir, uzay, matematik, felsefe, mantik denerek dinleyicinin kendi kafasindan bir acip cikarima yol acmasina izin verilir.
    (6) da ise yapilmak istenen "ayriliyoruz ama sakin beni unutma, bi ihtimal belki diyerek yasarsan bi gece ansizin gelebildigimde bombok olmayayim" intibagini uyandirabilmektir. insan bu imkanlarin denklesmesi fasaryasindan "ekonomi iyiye gidiyo imkanlari denklesir belki" gibisinden donemsel sonuclar cikarir, kullerden zumrudu anka cikarmaya calisir, uzun muddet.

    totalde tiradin amaci vurucu bir son ile filmin genel zevksizligi ve kalitesizligini ortmeye cabalamaktir.ogrenci filmlerinde kullanilan bir yontemdir, ogrenci zihniyetinde adama/kadina isler anca.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap