2 entry daha
  • hasta bir zevkle 3 kere bastan sona okudugum, misafirlerime bolumler tattirdigim basucu kitabidir. ayni zamanda, dunya disindan gelmis bir disiyi turk kizi haline getirmek icin gereken hersey bu kitap ile bizlere gonderilmistir. ornek teskil etmesi bakimindan, "erkek kiz arkadasliklarinda uygarca davranislar" adli bolumden bir ayeti aktarmak isterim:

    "... henuz arkadas edinmemis bir genc icin sectigi arkadaslarin tutumu cok onemli, cunku kabul edilir olmak icin bir olcude de olsa bu tutumu benimsemek zorunda.
    olumlu etkiler, derslerde basarili olmak, burs kazanmak, kultur-spor faaliyetlerinde etkin olmak, bicimli bir vucuda sahip olmak, iyi tenis oynamak, dil bilmek, bir dili bilirken ikinci bir dil ogrenmek icin girisimde bulunmak, iyi giyimli olmak, calisarak harcligini cikarmak gibi davranislarda yogunlasiyor. bu tur bir gruba giren veya boylesi bir arkadas edinen bir genc, tatli bir yaris icine girecektir. bir sure sonra o da burslari arastiracak, o da dil kursuna yazilacak, o da arkadasi gibi calisacaktir. bu tur etkilenmek, kisiyi cagdas yasama goturur adim adim.

    bir de olumsuz etkileyen gruplar var. bu gencler de icki, sigara, uyusturucu kullanmakla ovunur, dersleri asar, butun gun kantinde laklak eder, hizli araba kullanmalariyla begeni kazanmaya calisir ve tum toplum kurallarina akilci olmayan bicimde baskaldirmayi bir ayricalik olarak goruruler.

    ucuncu grupta ise asiri akimlara kapilmis, sivri uclarda gezinen gencler var. bunlarin etkisine de olumlu diyemeyiz.

    (...)

    burada kendinize soracaginiz soru su: hangisi daha onemli ? belki bir parca hoslandiniz, belki artik yalniz degilsiniz, sizin de bir grubunuz var ama sizden o cilgin arabalara binmenizi istiyorlarsa, sizi de icirmek istiyorlarsa, izin alamayacaginizi bildiginiz yerlere israrla cagiriyorlarsa, gelemeyeceginizi soylediginizde anlayis gostereceklerine sizi korkaklikla muhallebi cocukluguyla sucluyorlarsa oturup bir kez daha dusunmekte fayda var.

    (...)

    kiz erkek arkadasliklarinda davranislariniza da dikkat edin. ozenli olun. el sakalari, acik sacik konusmalar, laubali davranislarin hic yeri yok kiz erkek arkadaslarinda. bu tur davrananlari uzaktan izleyin, siz de boyle gorunmek ister misiniz?
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap