480 entry daha
  • çok nadir durumlar dışında her daim tercih ettiğim kitap türü, 2000 yılından beri. palm visor da okudum palm bilmemne de okudum (siz bilmezsiniz eskiden öyle birşey vardı pda diye, yaşım ilerlediği için artık böyle cümleler kuruyorum) şu gelinen noktada e-okuyucu ve tablet olanaklarını düşününce gözlerim yaşarıyor.

    insanın kitap okuma sayısını katlayan, kitapların erişilebilirliğini ve en önemlisi yayınevlerinin sundukları dışında seçimini arttıran mükemmel bir devrim. binlerce avantajları zaten daha önceki entarilerde yazılmış. ben miltan e-bookçuyum ve tercih etmeyen birini anlamakta zorlanıyorum. tabii bu gerçekten okumaya meraklı kişiler için böyle. şimdi "çok kötü"butonuna elinizin gitmesi pahasına: öyle kitabın kokusu cartı curtu yalnızca yağmurlu bir günde evdeyken ya da plajda okuyan falan insanlar için öncelik bence. ayrıca ekitaplar daha çevre dostu, hele şimdiki pili bir ay falan giden cihazlarla.

    analog kitaplar yok olmaya mahkum eninde sonunda.

    tek bir dezavantaj sayabilirim: aslında e-cihazlardan okumak okuma hızınızı biraz yavaşlatıyor. evet, her daim araştırmalar bunu gösteriyor, kullandığınız cihaza göre kağıt kitaptan yüzde 10-20 daha yavaş çevriliyor sayfalar. fakat ipad falan gibi bir şeyden okuyorsanız hiç bitiremeyebilirsiniz o kitabı (çok dikkat dağıtıcı oluyor, dur şu olayın aslına bakayım wikiden, dur bir mailime facebooka bakayım şeklinde) o yüzden tablet sahiplerine önerim kendilerine sıkıcı fazla afili olmayan bir kitap okuyucu almaları ne olursa olsun fark etmez. kindle mı alayım kobo mu vb. mi diye düşünmeyin bir tane alın, ben yaşlı biri olarak söylüyorum bugünkü bütün readerlar okunabilirliği gayet insani cihazlar. biz neler gördük evladım.

    önemli edit: yukarıdaki paragrafla ilgili olarak, okuyunca yanlış anlaşılabileceğini düşündüm ve bu yüzden bir ekleme yapıyorum. elbetteki tabletten okumak readerdan çok daha rahat, arka ışığı var vb. readerlara iyi ışıklandırma lazım ve bu anlamda geleneksel kitaba çok benziyorlar. demek istediğim şuydu, bir tane ucuz reader olursa, dışarıda okuması, çantaya fırlatma vb. tablete nazaran daha kolay ve bazen tablette oyun, facebook vb kaptırıp hiç konsantre olamadığınızda readerdan okuyabilirsiniz. bu yüzden çok büyük yatırım istemeyen bir reader tavsiye ediyorum, hobi olarak tabletten gene okunacak tabii ki. bir de baş lambası varsa gece okuması sırasında yan yatıp falan insan rahat okuyabiliyor, tablete göre çok hafifler çünkü. yani ikisi de olmalı diye düşünüyorum ben hala, reader düşünen tablet sahipleri bunu para çarçur etmek olarak görmesin. ayrıca dışarıda gündüz tablete göre parlamama avantajları var. o da olsun yani bence.
855 entry daha
hesabın var mı? giriş yap