133 entry daha
  • bilim kurgu sevmeyenlere bilim kurguyu sevdirecek türden bir bilim kurgu filmi. çok şükür sayesinde bugün de bilim kurgu dedim. daha önce imdb'de 8 vermişim. az önce 9 yaptım. şimdi neden 9 yaptığıma gelelim.

    bir takım kimselerin üç çocuğu bu vatana hibe edin dediği şu günlerde insanın değerini, sadece türkiye'de temmuz ayında 120 işçinin öldüğü bir dünyada kapitalizmin insanları nasıl acımasızca öldürdüğünü ve öldüreceğini, yalnızlığın ne demek olduğunu, teknoloji geliştikçe insanın para için yaptıklarının ve yapacaklarının boyutunun nasıl değişeceğini ve daha birçok şeyi düşündüren bir film moon. sam rockwell'in oyunculuğuna söyleyecek söz yok. çok başarılı. şimdi şu afişi güzelce bir inceleyin. şöyle sol üst köşelere bakın. "the hardest thing to face… is yourself" cümlesini bir iki kere içinizden okuyun. sonra da filmi izleyin. buradan sonra yazacaklarımı filmi izledikten sonra okursunuz acelesi yok. sonra iki muhabbet ederiz, bi' teşekkür edersiniz falan.

    --- spoiler ---

    ilk izlediğimde, kaza sonrası sam 6'nın uyandırıldıktan sonra sam 5'e dokunmaması, bir şekilde dokunmaktan kaçınması bana da herkese olduğu gibi, önceki sahnelerde halüsinasyonlarla desteklendiğinden, sam 6'nın hayal ürünü olduğunu düşündürmüştü. bu bakımdan çarpıcı bir konusu ve finali var.

    bilim kurgu dediğin, bana göre, olabildiğince gerçek olacak. filmi izlerken biri çıkıp da "yok artık amına koyim" dedi mi? demez. bunlar hepimizin beklediği şeyler. gerçi gizli odadaki sam'leri görünce teknoloji insanın yıllarca kış uykusuna yatabileceği kadar ilerlemiş demek ki diye çok az bir duraksamıştım ama mevzu bu değil. klonların tek yumurta ikizi gibi dış görünüşleri ve hatıraları aynı olan fakat farklı kişilikteki insanlar olarak ele alınması gayet mantıklı. klonun, bir insan klonunun, insan olduğunu idrak etmemizi sağlıyor.

    sam 6 aydan ayrılırken yakalanma pahasına harvester'ları sinyal bozuculara yönlendirince sırıtmayan var mı? filmde bir insan tarafından canlandırıldığını, bir film karakteri olduğunu bildiğimiz bir klonla bile empati kurabiliyoruz. aslında iyi insanlarız.*

    --- spoiler ---

    yalnız bu kadar konuştum gerty demedim. o zaman (bkz: bazı insanlardan daha insan bilgisayar gerty)
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap