94 entry daha
  • 1995 ya da 1996 yılında izlediğim, yüzeysel tatlısu enteli tarih, sinema ve müzik bilgimle, belki üniversitede bunun muhabbetiyle bi kız düşürürüm umuduyla, ne güzel film diye kusturica ve bregoviç adlı iki sırbın götünü bilmeden yalamama neden olmuş filmdir. ha, bununla da yetinmedim soundtrack'ini aldım, harbiye açıkhava'da goran bregoviç'in mesecina'sını ağzım kulaklarımda yine dinledim.

    yazan da çeken de müziği yapan da çok akıllıdır yeteneklidir, ama bu onların, en azından kusturica'nın süzme orospu çocukları olduklarını değiştirmez. sırp milliyetçisi ipnelerin, srebrenica'da 14 ve daha büyük yaştaki en az 8.372 müslümanı (en az çünkü bu sayı kayıp bildirimi yapılanlar, hiç kimsesi olmayıp da öldürülen kaç kişi var belli değil, bu 8.372 kişinin yaklaşık 6.000'i toplu mezar kazılarından çıkan insan parçaları, dna testleri ve elbiseler üzerinden yapılan kimlik tespitleri ile gömülebilmiştir) katlettiği aydan 5-6 ay önce tamamlanıp yayınlanmış, boşnakların savaşta nihayet ellerine silah geçirip, katledilen konumundan savaşan konumuna geçtiği dönemde nato tarafından sırbistan'ın boş beleş bombalanması ile sırpların 4 yıl boyunca ırzına geçtiği on binlerce boşnak kadınına, öldürdüğü 200 bine yakın boşnaka rağmen bosna hersek'in % 49'una sahip olmasıyla sonuçlanacak dayton anlaşmasına zemin hazırlamada kullanılan, sırp propagandasına hizmet etmiş filmdir. filmin en uyanık tarafı, yugoslavya üzerindeki tarihsel avusturya macaristan (hırvat-sloven ve boşnaklar üzerinde) ve rus (sırplar üzerinde) etkilerini, ikinci dünya savaşının alman faşizmini, yugoslavya'nın dağılması sürecinde kendilerine kurşun bile sıkılmamış sırpların, eski yugoslav ordusunsun topu tüfeği ile elinde av tüfekleri ve eski kılıçlardan, hançerlerden başka silah bulunmayan boşnakları, batının, boşnakların kendilerini savunacak silaha erişmelerini engellemekten başka işlevi olmayan silah ambargosunun da yardımıyla yok etmesini savaş genel tanımı altında harmanlayarak, filmin yayın tarihinde srebrenica yaşanmamış olsa bile, o ana kadar öldürülmüş en az 150.000 boşnakı, kamplarda ırzına geçilip kürtaj yapmalarını engellemek için gebelik 7.nci ayına ulaşana kadar kamplarda tutulan ve hamile iken tecavüz edilmeye devam edilen onbinlerce boşnak kadınına hatta sübyan kızları teğet geçmesi elbet tesadüf değildir. zaten balkanlar karışık yerlerdir, burada savaş her an çıkabilir, buranın insanları delifişektir filan, he yarrağım, sen onu benim külahıma anlat.
    işin ilginci benim gibi namazla niyazla ilgisi olmayan ne kadar götlek batı özentisi yarı aydın varsa, bu filme çekiminin tamamlanmasından hemen 1 yıl içinde maruz kalması, ama yıllarca gori vatra ve grbavica adlı filmlerden bihaber yaşamasıdır. yunan askerleri ve rus gönüllüleri/paralı askerleri ile destekli, ağır silahlı çetnikler boşnakların kökünü kurutmaya çalışırken, ülkeye şeriat gelecek diye müslümanla ve islamla alakalı herşeyden kaçan, ya da bir şekilde kaçırılan biz türkler, hala tatillerimizi bodrum, marmaris, çeşme v.s.' de geçirir, buralar bitince paris, roma, prag, dubrovnik, belgrad turlarını bizim gibi götü boklu görmemiş arkadaşlarımıza anlata anlata, face'e fotoğrafları koyup şişine şişine bitiremeyiz. üsküp, saraybosna nere, srebrenica, potocari nere, tunel spasa nedir diye sorsan çok az vatandaşımız bilir. asıl underground the tunnel of hope'tur.

    wiki'den alıntı:

    production[edit source | editbeta]the shooting of the film began in fall 1993 and lasted off-and-on until early spring 1995. the state-owned radio television of serbia had a small role in financing the film, and the film used rented yugoslav army equipment as props.[2]

    ve ilave bknz.: crni dusa (bkz: (bkz: black soul))
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap