7 entry daha
  • bioshock infinite adlı güzide oyun için çıkan, iki episod'luk hikaye tabanlı dlc.

    episod one epey kısa sürüyor; koştura koştura oynarsanız bir-iki saat, ama benim gibi etrafı icik bicik karıştıran tosbağalar için üç-dört saate kadar oynanış süresi var. atmosfer ve genel mekanik olarak ilk bioshock'a dönüş yapılması muhteşem olmuş. mermi sayısının çok kısıtlı olması ve düşmanların da infinite'e göre daha kuvvetli olmaları, çatışmalarda plasmid kullanımını, critical hit'leri ve çevre etkileşimini zorunlu kılıyor *. zorluk seviyeleri infinite ile denk sayılır, hard gayet ideal, ancak 1999 modunda oynayacaksanız big daddy gerçeğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor *. ama bir takım kolaylıklar da gelmiş, mesela iki silah taşıma zorunluluğu yerini iki silah kullanma zorunluluğuna bırakmış; yani vigor seçer gibi menüden silah seçebiliyoruz, böylece her tür silahı ve mühimmatı taşıyabiliyoruz.

    (burada çok fena spoiler'a geçmek gerek, uyarmadı demeyin)

    --- spoiler ---

    ancak benim dlc'de en çok hoşlandığım şey, yine elizabeth-booker ilişkisi ve hikaye örgüsü oldu. ana oyundaki koruyucu ve yardımcı meleğimiz elizabeth, bu hikayede karşımıza resmen azrail olarak çıkıyor. episodun sonuna dek ikili arasında zerre kadar yakınlık ve sempati oluşmuyor. özellikle elizabeth, booker'a karşı son derece soğuk ve agresif * ve ana oyundaki gibi zırt pırt yardımınıza koşmuyor *. öyle ki, kızımızın fiziksel yakınlık ve takip mesafesi, infinite'tekinin en az iki katı, bu da pek güzel bir detay. ilk bioshock'taki gergin atmosfer ve yalnızlık hissini de olduğu gibi yansıtmayı başarmışlar, yanınızda elizabeth'in olması pek bir şey değiştirmiyor açıkçası.

    karakterlerimiz arasındaki bu gerginliğin sebebi de hikaye örgüsünde: bu ilk episod'un sonunda anlaşılıyor ki, elizabeth *, evrenler arası geçiş yeteneği sayesinde varolan ve varolması mümkün olan tüm comstock'ları teker teker avlıyor (buna, infinite'in sonundaki sahnede, orjinal booker'a olan sözünü tutuyor da diyebiliriz aslında). rapture'daki alternatif booker'ın hikayesi, infinite'teki comstock hikayesinin çok daha trajik ve korkunç bir başka versiyonu: comstock, yine bir başka evrendeki booker'ın kızını almaya çalışırken işler yolunda gitmiyor ve bebeğin * kafası evrenler arası geçiş sırasında kopuyor (bu da booker, sally ve oyuncak bebek kafası * göndermesini açıklıyor). comstock, bu vicdan azabından kurtulmak için (ki elindeki "a.d." dövmesi de bununla bağıntılı olabilir), lutece kardeşler ile son bir anlaşma yapıyor, tüm hafızasını silmelerini ve kendisini rapture'a göndermelerini istiyor (sakal tıraşı sahnesi, aradaki burun kanamaları ve siyah-beyaz anlık flashback'ler). rapture'da serbest dedektif olarak * geçmişinden habersiz çalışmaya başlıyor, hayatı at yarışları-kumar-alkol üçgeninde sürüyor. elizabeth'in bürosuna gelmesiyle de hayatının son bir kaç saatini yaşamış oluyor. episod two'da elizabeth olarak oynayacaksak, büyük ihtimal little sister'ları kurtarmak merkezde olmak üzere rapture'ın çarpıklıklarıyla boğuşuyor olacağız. belki de bir tür ryan-comstock bağlantısı mevcut olacak... kim bilir?

    yani trajedi sürüyor maalesef. bu kadar zevk alıp bunca kederlendiğim başka bir oyun yok sanırım.

    --- spoiler ---

    oldukça kısa ve nispeten pahalı * olmasına rağmen bioshock serisini gönülden sevenlerin yine deli gibi zevk alacağı bir iş çıkarmışlar. ken levine'ı sevgiyle kucaklıyoruz.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap